Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 06:38

Γκασπάτσο - Η πιο δροσιστική συνταγή έρχεται από την Ισπανία

Το καλοκαίρι θέλει δροσερά φαγητά, πολλά υγρά και απολαυστικές συνταγές που προσφέρουν απόλαυση και ενυδάτωση. Μια τέτοια είναι και η παρακάτω που έρχεται απευθείας από την Ισπανία.

Λέγεται πως συνηθίζεται στις περιοχές της Ανδαλουσίας τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Πληροφορίες ωστόσο θέλουν το πιάτο να έχει τις ρίζες του στην αρχαία περίοδο.

Το δροσερό πιάτο με το ελαιόλαδο και το σκόρδο έφτασε στην ιβηρική χερσόνησο από τους Ρωμαίους. Η προσθήκη της ντομάτας έγινε βέβαια μετά την ανακάλυψη της Νέας Γης και της μεταφοράς του φρούτου από την Αμερική.

Υλικά:

3 μέτριες ώριμες τομάτες
300 γρ. τοματίνια βελανίδια
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο αγγούρι
2 πιπεριές μια πράσινη και μια κόκκινη
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. λευκό ξίδι
2 φέτες μαύρο ψωμί
1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
Αλάτι και Πιπέρι
Κύμινο σε σκόνη

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις τομάτες και βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα τοματίνια. Λιώνουμε καλά

Προσθέτουμε στη συνέχεια το αγγούρι σε μεγάλα κομμάτια, την πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Συμπληρώνουμε μισό φλιτζάνι νερό, το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο (1/2 κ.γ.) και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Τέλος, βάζουμε τις δύο φέτες ψωμιού και λιώνουμε να γίνει ένα σώμα. Προσέχουμε να έχουμε κλείσει καλά τον επεξεργαστή γιατί όσο προστίθενται τα υλικά είναι πιο δύσκολο ομογενοποιηθούν

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί σε κύβους, ψιλοκομμένο βασιλικό και ραντίζουμε σε κάθε πιάτο με ελαιόλαδο.

Πηγή: iefimerida