Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 06:21

Ο Β. Καλλίδης αποκαλύπτει τα μυστικά της βελουτέ φασολάδας

Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης από τη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει τα μυστικά της πετυχημένης βελουτέ φασολάδας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm» και δίνει πρακτικές συμβουλές και εναλλακτικές συνταγές για τα αγαπημένα όσπρια τα οποία είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στο τραπέζι μας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

«Με φθηνά υλικά μπορούμε να κάνουμε θαύματα»

Ο Βασίλης Καλλίδης ανέφερε ότι με ένα βράσιμο φασολιών μπορούμε να κάνουμε τρεις διαφορετικές συνταγές, με φθηνά υλικά μπορούμε να κάνουμε θαύματα. «Βράζουμε δύο πακέτα φασόλια μέτρια (η συνταγή είναι για έξι άτομα) αφού τα έχουμε μουσκέψει σε χλιαρό νερό για μισή ώρα. Μόλις αρχίσουν και είναι μαλακά, δηλαδή σε μία ώρα περίπου, τότε τα σουρώνουμε και τα χωρίζουμε σε τρεις ίσες ποσότητες.

Την μία τη χρησιμοποιούμε για να κάνουμε βελουτέ φασολάδα, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, με μπόλικο νερό, λάδι, ένα κρεμμύδι, ένα καρότο και λίγο σέλινο, αλάτι και πιπέρι και ένα κύβο και τα αφήνουμε να βράσουν. Στην φασολάδα βελουτέ όταν σκάσουν τα υλικά αυτά, την αλέθουμε και αν θέλουμε την αραιώνουμε με λίγο νερό και μετά τη σερβίρουμε με πάπρικα και ωμό λάδι σε μπολ.

Την δεύτερη ποσότητα των φασολιών. Ανακατεύουμε τα φασόλια και τα κάνουμε σαλάτα με κρεμμύδι, μυρωδικά, μαϊντανό, λάδι, λεμόνι, ρίγανη ή αν θέλουμε με τζίντζερ και κόλιανδρο.

Τα υπόλοιπα φασόλια για την τρίτη συνταγή, τα περνάμε από το μίξερ και τα κάνουμε πουρέ, βάζουμε μέσα λάδι, λεμόνι, σκόρδο, ταχίνι, αλάτι και κάνουμε χούμους φασουλιών. Είναι ωραίο για να βουτήξουμε την λαγάνα», όπως προτεινε ο Βασίλης Καλλίδης.

Ο γνωστός σεφ σημείωσε ότι μπορούμε να βάζουμε όσπρια βρασμένα στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά.