Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013 00:46

Ταχίνι: Βόμβα υγείας

Το ταχίνι είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, προέρχεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού. Η ονομασία του προέρχεται από την τούρκικη γλώσσα όπου κατά λέξη σημαίνει "ο πολτός του σησαμιού¨.

Το ταχίνι μπορούμε να το αποκαλέσουμε βόμβα υγείας διότι περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α., αμινοξέα και υδατάνθρακες.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση, κάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων, σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας, αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες.
Οι υδατάνθρακες που περιέχει, ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα, τα Ω6 λιπαρά του μειώνουν τη χοληστερόλη ενώ και η βιταμίνη Ε που περιέχει, προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση. Επίσης, σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, διαπιστώθηκε, πως το ταχίνι διαθέτει αντικαρκινική δράση ενώ ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στο Αλτσχάιμερ, τις παθήσεις της καρδιάς, τον καταρράκτη και τον διαβήτη.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες, πίτες, σε αρτοπαρασκευάσματα, σε γλυκά, αλλά και μόνο του σαν επάλειψη, ενώ αποτελεί το βασικό συστατικό αρκετών τύπων χαλβά.