Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 09:48

Παλιές πόλεις της Ελλάδας που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν (Φωτογραφίες)

Παλιές πόλεις της Ελλάδας που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν (Φωτογραφίες)
Φωρογραφία instagram: visitkastoria (Kastoriá, Greece)

Παλιά σπίτια και αρχοντικά, στενά πλακόστρωτα δρομάκια, μικρά μπαλκόνια με γλάστρες, μπουκαμβίλιες και γιασεμιά που χαρίζουν άρωμα, χρώμα και ομορφιά.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε αμέτρητα λόγια για αυτά που μας προσφέρουν οι παλιές πόλεις σε κάποιες πρωτεύουσες της χώρας, όντας πανέμορφοι προορισμοί όλες τις εποχές του χρόνου.

Πρόκειται, για πραγματικά στολίδια, μη χορταίνοντας να τις περπατάς και να χάνεσαι στο χρόνο.

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν σε άλλες εποχές μέσα από τις προτάσεις του travel.eleftheriaonline που ακολουθούν:

Παλιά Πόλη “Παναγία”, Καβάλα

Στην Παλιά Πόλη ή αλλιώς στη συνοικία της Παναγίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κτίρια, πλακόστρωτα και μνημεία, που θαρρείς πως έχουν ξεφύγει από κάποιο παλιό σκονισμένο βιβλίο.

Παλιά Πόλη "Φορτέτζα", Ρέθυμνο

Με τα χαρακτηριστικά της να εναλλάσσονται ανάμεσα σε ενετικά και οθωμανικά, παραμένοντας όμως πάντα αυθεντικά κρητικά, η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου έχει πολλά μυστικά να αποκαλύψει.

Παλιά Πόλη Κομοτηνής

Γύρω από το κάστρο απλώνεται η Παλαιά Πόλη. Έχει έντονο παραδοσιακό χρώμα με χαρακτηριστικά στενά δρομάκια. Θα εντυπωσιαστείτε από τα χαμηλά σπίτια, τα έντονα χρώματα, τα σαχνισιά, τις αμπαρωμένες αυλές, και τα καφασωτά παράθυρα.

Βαρόσι, Έδεσσα

Η συνοικία Βαρόσι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι μία από τις ιστορικότερες περιοχές της, καθώς είναι μία από τις τρεις γειτονιές χριστιανών στην τουρκοκρατούμενη, τότε, Έδεσσα η οποία κρατά το χαρακτήρα της και τη μακεδονική αρχιτεκτονική της.

Παλιά Πόλη Ναυπλίου

Η Παλιά Πόλη εκτείνεται βόρεια του Κάστρου της Ακροναυπλίας, από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τον προμαχώνα των Πέντε Αδελφών. Η βόλτα στα γραφικά σοκάκια της είναι μαγευτική, αφού ο επισκέπτης περνάει ανάμεσα σε πλατείες και καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια, αλλά και γραφικά ταβερνάκια.

Παλιά Πόλη Ιωαννίνων

Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι η οχυρωμένη παλιά πόλη των Ιωαννίνων στη βορειοδυτική Ελλάδα. Η σημερινή οχύρωση ανοικοδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Αλή Πασά στην ύστερη οθωμανική περίοδο, αλλά ενσωματώνει επίσης προϋπάρχουσες βυζαντινές κατασκευές.

Παλιά Πόλη Ξάνθης

Η διαδρομή στην παλιά πόλη είναι απολαυστική και μοναδική. Σε διάφορα σημεία της πόλης θα απολαύσετε την μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά.

Ντολτσό - Απόζαρι, Καστοριά

Σε δύο συνοικίες-οικιστικούς πυρήνες με χαρακτηριστικές ονομασίες, το Ντολτσό και το Απόζαρι, στα νότια και τα βόρεια παραλίμνια εδάφη αντίστοιχα, διατηρούνται υπέροχα αρχοντικά και συμπυκνώνεται η πλούσια αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση της πόλης της Καστοριάς.

Πλάκα, Αθήνα

Αντικριστές γειτονιές που ταυτίζονται άρρηκτα με την ιστορία της πρωτεύουσας και συνυφαίνουν τη μαγεία της παλιάς Αθήνας, προσφέροντας έναν αξέχαστο περίπατο.

Κυριώτισσα - Μπαρμπούτα, Βέροια

Στις δύο ιστορικές συνοικίες της Βέροιας θα γυρίσετε πίσω στο χρόνο για να αισθανθείτε τα ίχνη του τότε αστισμού.

Παλιά άνω πόλη Καλαμάτας

Μία περιπλάνηση στα στενά δρομάκια της, υπό το «βλέμμα» του Κάστρου, θα σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, δίνοντας σας την ευκαιρία να ανακαλύψετε παλιά κτίρια που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, δεκάδες αρχοντικά, λιθόχτιστες εκκλησίες, μουσεία και καταστήματα με τοπικά προϊόντα στο κοντινό ιστορικό κέντρο.

Αναφιώτικα, Αθήνα

Τα Αναφιώτικα είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας. Χαμηλά σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια και πολύχρωμα παράθυρα εντυπωσιάζουν.

Συνοικία Τοπανά, Χανιά

Ο Τοπανάς είναι μια από τις ιστορικότερες συνοικίες της παλιάς πόλης των Χανίων, αφού συμπεριλαμβάνεται στα όρια του Ενετικού λιμανιού που είναι το ιστορικό και ζωντανό μνημείο της πόλης.

Παλιά Πόλη Κέρκυρας

Η παλιά πόλη της Κέρκυρας είναι ένας μοναδικός θησαυρός της Ελλάδας που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού στη χώρα μας. Η βυζαντινή και βενετική αρχιτεκτονική, τα στενά καντούνια, οι απλωμένες μπουγάδες που κρέμονται μεταξύ των σπιτιών, οι διάσπαρτες μικρές πλατείες που ξεπροβάλλουν και οι μουσικές από τις πρόβες των φιλαρμονικών, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.

Μεσαιωνική πόλη Ρόδου

Στην καρδιά της Ρόδου, στη μεσαιωνική πόλη, πλανιέται ένα άρωμα ολοζώντανο και μυστηριακό, φερμένο μέσα από τους αιώνες.

Παλιά Πόλη Ξάνθης

Χτισμένη στο βόρειο τμήμα της πόλης, αμφιθεατρικά και χωρισμένη σε δύο μέρη με φυσικό όριο τον ποταμό Κόσυνθο είναι ο ιστορικός πυρήνας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας.

Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Η Άνω Πόλη μπορεί να θεωρηθεί «μπαλκόνι» που μπορεί κάποιος να δει την απίστευτη θέα της Θεσσαλονίκης. Όποιος κι αν βρεθεί εκεί, έχει όλη την πόλη στα πόδια του, τον Θερμαϊκό, τη βουνοκορφή του Ολύμπου, και πολλά άλλα.

Βαρούσι Τρικάλων

Το Βαρούσι, χτισμένο στις παρυφές του βυζαντινού κάστρου (φρούριο), αποτελεί την ιστορικότερη συνοικία των Τρικάλων. Διακρίνεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των παλιών διώροφων αρχοντικών, με τα χαγιάτια, τις μακριές μαρκίζες και τα έντονα χρώματα.