Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 09:02

Θαλάσσιες σπηλιές σμιλεμένες από το νερό (Φωτογραφίες+βίντεο)

Θαλάσσιες σπηλιές σμιλεμένες από το νερό (Φωτογραφίες+βίντεο)
Φωτογραφία instagram: lucafiorentino1 (Marmara Sfakia)

Η Ελλάδα διαθέτει αμέτρητους ταξιδιωτικούς προορισμούς, που καλύπτουν τις επιθυμίες και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη.

Εάν ψάχνετε κάτι διαφορετικό για τις διακοπές σας τότε δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μακριά. Εντός συνόρων μπορείτε να εξερευνήσετε τις θαλάσσιες σπηλιές, που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της χώρας.

Οι θαλάσσιες σπηλιές της Ελλάδας επιφυλάσσουν όπως θα δείτε στις προτάσεις του travel.eleftheriaonline που ακολουθούν εκπλήξεις, όντας έτοιμες να σας υποδεχτούν και να σας μαγέψουν με την μυστικιστική ομορφιά τους.

Συκιά, Μήλος

Η μικρή παραλία και η σπηλιά της Συκιάς, στη δυτική πλευρά της Μήλου, αφήνουν τον επισκέπτη έκθαμβο από το μεγαλείο της φύσης που αντικρίζει μπροστά του. Aυτό που την χαρακτηρίζει και την κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι μέρος της οροφής της θαλασσινής σπηλιάς με το πέρασμα των χρόνων έχει καταρρεύσει, δημιουργώντας μία «τρύπα» με θέα στον ουρανό.

Γαλάζιες Σπηλιές, Ζάκυνθος

Οι γαλάζιες σπηλιές είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαφημισμένα φυσικά αξιοθέατα του νησιού και είναι δυνατόν να τις επισκεφθείτε είτε με δικό σας σκάφος, είτε με μια από τις πολλές οργανωμένες εκδρομές με βάρκα. Αποτελούνται από ιδιότυπους γεωλογικούς σχηματισμούς που έχουν δημιουργήσει μια σειρά σπηλαίων κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής του νησιού; αρχίζουν αμέσως μετά τον Αγιο Νικόλαο για να τελειώσουν κοντά στο ακρωτήριο Σχoινάρι.

Κανάλι της Αγάπης, Κέρκυρα

Το Κανάλι της Αγάπης στο Σιδάρι αποτελείτε απο μια σειρά απο βραχώδεις σχηματισμούς που επεκτείνονται στην θάλασσα, δημιουργώντας μερικούς μικρούς κολπίσκους που μπορείς να τους φθάσεις με δρομάκια και σκαλοπάτια, ένα είδος καναλιού απο κρυστάλλινα νερά. Τα βράχια που σχηματίζουν το Κανάλι της Αγάπης της Κέρκυρας, λόγω της εύθραυστης σύνθεσης τους, επέτρεψαν με το πέρασμα του χρόνου στην θάλασσα, αλλά βασικά στην διαβρωτική δραση του ανέμου, να τα κάνει "αυλακωτά", σκάβοντας έτσι το κανάλι απο κάτω.

Μπλε Σπηλιές, Παξοί

Οι Μπλε Σπηλιές βρίσκονται στη δυτική πλευρά των Παξών που κρύβονται μέσα σε απόκρυμνες, άγριες, βραχώδεις, κατακόρυφους γκρεμούς που ξαφνικά ανοίγουν και δημιουργούν σπηλιές. Κάποιες από αυτές είναι τόσο μεγάλες που τα καράβια τις διασχίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σπήλαιο Της Υπαπαντής για την οποία αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου κρυβόταν μέσα της το υποβρύχιο Παπανικολής.

Σπηλιά Παπανικολή, Μεγανήσι

Η «Σπηλιά του Παπανικολή» η οποία βρίσκεται στο Μεγανήσι είναι το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο σύμφωνα με την σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου (μήκος 120μ., πλάτος 60μ., το ύψος φτάνει στα 30 μ.). Το όνομα του προέρχεται από το υποβρύχιο «Παπανικολής» το οποίο λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το σπήλαιο σαν ορμητήριο κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα και σήμερα προσφέρει καταφύγιο σε βάρκες και ιστιοφόρα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.

Γαλάζια Σπηλιά, Καστελόριζο

Ένα από τα μεγαλύτερα ενάλια σπήλαια της χώρας φωλιάζει στο ακριτικό Καστελόριζο. Στα νότια του νησιού, βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά μνημεία της Μεσογείου το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για το σταλακτικό του πλούτο αλλά και για τα καταγάλανα νερά του. Στη «γαλάζια σπηλιά» του Καστελόριζου κατοικούν φώκιες μονάχους - μονάχους οι οποίες συνήθως είναι αθέατες στους επισκέπτες. Για αυτό και ονομάζεται “Φώκιαλη” ή αλλιώς γνωστό είναι ως “Σπηλιά του Παραστά»...

Γαλάζια Σπηλιά - Σκοτεινή Σπηλιά, Σκιάθος

Κοντά στα Λαλάρια βρίσκονται αυτές οι δύο εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές της Σκιάθου. Η μοναδική πρόσβαση είναι από την θάλασσα με σκάφος, συνεπώς πηγαίνοντας στα Λαλάρια μπορείτε να ζητήσετε από τον καπετάνιο του σκάφους να κάνει εκεί μια στάση.

Χύτρα ή Αυγό, Κύθηρα

Απέναντι από τον κόλπο του Καψαλίου, το επίνειο της χώρας των Κυθήρων, ένας μοναχικός βράχος ορθώνεται στη μέση του πελάγους, προκαλώντας εντυπώσεις και θαυμασμό στους επισκέπτες του νησιού. Ο λόγος για την Χύτρα, γνωστή και ως Αυγό, μια βραχονησίδα που κρύβει αμέτρητες εκπλήξεις σε όσους επιλέξουν να την επισκεφτούν. Η θαλάσσια σπηλιά που σχημαίζεται στο νότιο τμήμα της βραχονησίδας αποτελεί τέλειο προορισμό για μακροβούτια, ενώ στο τέλος της παρατηρείται ένα καταφύγιο για φώκιες.

Σπηλιές Διατρυπτή και Πεντεκάλη, Σκύρος

Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκονται εντυπωσιακές σπηλιές, ανάμεσα σε απόκρυμνα βράχια που πέφτουν στη θάλασσα. Από τις πιο γνωστές είναι η Πεντεκάλη και η Διατρυπτή, οι οποίες μαγεύουν τους επισκέπτες με τους χρωματισμούς που δημιουργούνται από τα τοιχώματα των βράχων, τους σταλακτίτες τους και τα νερά των βυθών τους.

Φιλοκτήτης, Λήμνος

Η Σπηλιά του Φιλοκτήτη βρίσκεται κάτω από έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου, το Καβείριο, στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Ένα μικρό, σύντομο αλλά και στενό και απότομο μονοπάτι στην απόκρημνη ακτή θα σας οδηγήσει στο χώρο. Από ψηλά φαίνεται το «άνοιγμα» της ακτής, όπου η θάλασσα εισχωρεί στο σπήλαιο. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια από τις πιο ξεχωριστές βουτιές της ζωής σας, σε ένα μοναδικό τοπίο.

Φωκοσπηλιά, Δονούσα

Το όνομά της και μόνο δηλώνει πως η σπηλιά αποτελούσε καταφύγιο για τις φώκιες. Αξίζει να πάτε στο χωριό Σταυρός και από εκεί η βάρκα που κάνει το γύρω του νησιού θα σας πάει στη σπηλιά, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να κολυμπήσετε στα υπέροχα γαλανά νερά της περιοχής. Κάβος Μοσχονά, στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

Το Μάτι του Διαβόλου, Κουφονήσια

Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του νησιού και μια από τις μεγαλύτερες ομορφιές του Αιγαίου, είναι το Μάτι του Διαβόλου. Πρόκειται στην ουσία για μια βραχώδη τρύπα που επικοινωνεί με την θάλασσα μέσω μιας εντυπωσιακής σπηλιάς.

Χρυσοσπηλιά, Φολέγανδρος

Η Χρυσοσπηλιά είναι ένα ξεχωριστό φυσικό μνημείο. Πρόκειται για ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, 30 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα, με μεγάλο σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το μήκος του είναι 300μ και διαθέτει δύο κύριους θαλάμους που ενώνονται μεταξύ τους μέσω ενός μικρού διαδρόμου. Στο δάπεδο του πρώτου θαλάμου έχουν βρεθεί ρωμαϊκές δεξαμενές και πλήθος οστράκων, ενώ τον δεύτερο θάλαμο κοσμούν εντυπωσιακοί σταλακτιτικοί σχηματισμοί.

Μαύρο Όρος, Σύβοτα

Την είσοδο του λιμανιού των Συβότων στολίζουν τα νησάκια Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος, με ξεχωριστές θαλάσσιες σπηλιές. Αυτή του Μαύρου Όρους αναμφίβολα είναι η πιο όμορφη.

Τρυπητή, Σκόπελος

Δίπλα στη μικρή χερσόνησο του Γλυστερίου βρίσκεται η σπηλιά της Τρυπητής, ένα μαγευτικό τοπίο προσβάσιμο μόνο από θαλάσσης.

Σπηλιάς της Καλυψώς, Οθωνοί

Σύμφωνα με την μυθολογία, οι Οθωνοί ήταν το νησί της Καλυψώς εκεί όπου παγίδευσε τον Οδυσσέα.

Σπηλιά Γιανισκάρι, Κεφαλονιά

Η θαλάσσια σπηλιά Γιανισκάρι, μια αληθινή φωλιά για τα Θαλασσοπούλια πολύ καλά κρυμμένη μέσα στο ανάγλυφο της βραχώδης ακτογραμμής δίπλα στο Μύρτο εντυπωσιάζει τους επσκέπτες.

Σπήλαιο Μάρμαρα, Κρήτη

Τα Μάρμαρα ή Διαλισκάρι είναι μια μικρή παραλία με βοτσαλάκι και καταγάλανα νερά που σχηματίζεται στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Αράδαινας στην περιοχή των Σφακίων. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τις πολλές σπηλιές που σχηματίζονται στον πολύχρωμο λείο βράχο και τις μικρές παραλίες μέσα τους.