Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 09:32

Ορεινή Ελλάδα: 50 παραμυθένια χωριά για μια χειμερινή εξόρμηση 1/2 (Φωτογραφίες)

Ορεινή Ελλάδα: 50 παραμυθένια χωριά για μια χειμερινή εξόρμηση 1/2 (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: nikiforospapanikolaou (Pertoúli, Trikala, Greece)

Διανύοντας πλέον το χειμώνα, οι ορεινοί προορισμοί είναι οι πρώτοι που έρχονται στο μυαλό μας για μια σύντομη εξόρμηση.

Το βουνό άλλωστε έχει μια μυσταγωγική γοητεία, η οποία απογειώνεται όταν περιτριγυρίζεται από έλατα, τα οποία "ντύνουν" με την πράσινη αύρα τους τα χωριά, ενώ όταν το χιόνι αρχίζει να πέφτει, τότε μιλάμε για το ιδανικό σενάριο.

Το travel.eleftheriaonline μέσα από δύο ξεχωριστά αφιερώματα σας παρουσιάζει 50 τέτοια χωριά, όπου ο χειμώνας τα κάνει απλά... παραμυθένια.

Δείτε τις πρώτες 25 προτάσεις...

Στενή, Εύβοια

Προικισμένη με πλούσια φύση, τρεχούμενα νερά όλο το χρόνο και εύκολη πρόσβαση από την Χαλκίδα, η Στενή Ευβοίας αποτελεί ιδανική λύση για όσους επιθυμούν μία σύντομη απόδραση σε έναν απροσδόκητα όμορφο και προσιτό χειμερινό και όχι μόνο προορισμό.

Μεταξοχώρι, Λάρισα

Το Μεταξοχώρι Αγιάς είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με πολλά όμορφα σπίτια, μία πανέμορφη πλατεία που προσφέρεται για φαγητό με την ταβέρνα που υπάρχει μέσα στα πλατάνια και το ωραίο κλίμα μέσα στο πράσινο του Κισσάβου.

Νυμφαίο, Φλώρινα

Ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης (σύμφωνα με την UNESCO), βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι, και αποτελεί μια ορεινή αποκάλυψη. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός περικλείεται από δάσος οξιάς, ενώ τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα πετρόκτιστα σπίτια παραπέμπουν σε εποχές ακμής.

Ράχες Τυμφρηστού

Το Παλαιοχώρι Τυμφρηστού Φθιώτιδας είναι χωριό του Δήμου Μακρακώμης του Νομού Φθιώτιδας. Αποτελεί μία περιοχή φυσικού κάλλους με πυκνά δάση από ενδημικές βαλανιδιές όλων των ειδών. Μπορεί να μείνει τόσο γνωστό στο "χάρτη" των χειμερινών προορισμών, ωστόσο η ομορφιά του αποζημιώνει τους επισκέπτες του.

Επτάλοφος (Αγόριανη) Φωκίδας

Σε υψόμετρο από 850 έως 940 μέτρων, πάνω σε επτά λόφους στην αγκαλιά του Παρνασσού, βρίσκεται ένας τόπος βγαλμένος από παραμύθι. Η Άνω Αγόριανη ή Επτάλοφος όπως είναι η νέα της ονομασία, αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι του βουνού του Απόλλωνα.

Καστράκι Τρικάλων

Το χωριό Καστράκι, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, μόλις 2 χλμ από το Κέντρο της Καλαμπάκας αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό που συνδυάζει αρμονικά την γραφικότητα και την ηρεμία της ελληνικής υπαίθρου, με το μοναδικό τοπίο των Μετεώρων.

Ελάτη Τρικάλων

Η Ελάτη, (Τύρνα για τους ντόπιους), το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του ν. Τρικάλων και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά, αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ όσο και για εσάς που αναζητάτε ξεκούραση και χαλάρωση.

Μικρό Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

Πέτρινα, κτίρια -σπίτια και αρχοντικά- ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, περίτεχνες αυλόπορτες και βρύσες, εντυπωσιακές εκκλησίες, λιθόστρωτα καλντερίμια και γάργαρα νερά στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού των Ιωαννίνων που κλέβει τις εντυπώσεις κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί σε αυτό.

Τσεπέλοβο, Ζαγοροχώρια

Η παραδοσιακή του λίθινη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την άγρια φύση προσφέρουν στιγμές απείρου κάλλους στους επισκέπτες που το προτιμούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως φημίζεται για τη φιλοξενία, την πληθώρα επιλογών διαμονής, το καλό φαγητό και ποτό και την χαλάρωση σε ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο.

Σκαλωτή Δράμας

Βρίσκεται μια ανάσα από τι ιδιαιτέρου φυσικού κάλους δάσος της Ελατιάς, γνωστό και ως Καρά - Ντε -Ρε, στο βορειότερο τμήμα του νομού Δράμας. Η μεγάλη βιοποικιλότητά του σε πανίδα και χλωρίδα το καθιστά ένα φυσικό πάρκο μεγάλης αξίας.

Νεράιδα Κοζάνης

Η Νεράιδα αποτελεί έναν μικρό και γραφικό οικισμό ο οποίος βρίσκεται στη Λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα. Θα τη βρείτε σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Πίσω από το όνομα του χωριού κρύβεται η ελληνική μυθολογία πράγμα που συμβαίνει με πολλά μέρη στην Ελλάδα.

Κορυσχάδες Ευρυτανίας

Ένα μικρό χωριό και γραφικό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από το Καρπενήσι. Οι Κορυσχάδες βρίσκονται μέσα σ’ ένα μαγευτικό τοπίο περιτριγυρισμένο από ελατοδάση.

Άνω Πορόια Σερρών

Βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης, πολύ κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Νομού Σερρών, τα Άνω Πορόια. Κατέχουν επάξια τον τίτλο του πιο αγαπημένου ίσως σερραϊκού -και όχι μόνο- προορισμού, χάρη στη γραφικότητά τους, τη φυσική ομορφιά και το καλό τους κλίμα.

Παρανέστι Δράμας

Το Παρανέστι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα γνωστότερα και πλέον παραδοσιακά χωριά στο νομό Δράμας. Τ' όνομά του προέρχεται από τη σύνθεση της αρχαιοελληνικής φράσης «παρά τω Νέστω», που σημαίνει «δίπλα στον ποταμό Νέστο».

Άγιος Δημήτριος Πιερίας

Ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια όρη, σε ένα πέρασμα όπου ενώνει την Πιερία με την Θεσσαλία βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος. Φωλιασμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων περίπου, στην βορειοδυτική πλευρά του μυθικού βουνού, ανάμεσα στους θεούς του Ολύμπου και τις Μούσες βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά χωριά του Ολύμπου, ο Άγιος Δημήτριος. Ένα χωριό που περιβάλλεται από ελατόδασος, οξιές και βελανιδιές.

Λάμπεια Ηλείας

Μια απόδραση στα ορεινά της Ηλείας θα μας αποκαλύψει τις γραφικές γειτονιές της Λαμπείας ή Δίβρης, με τα περήφανα αρχοντικά, τις πέτρινες βρύσες, το πυκνό ελατοδάσος και το Διβριώτικο ποτάμι, ενώ σε απόσταση αναπνοής από εδώ μας περιμένει και το μοναδικό δρυοδάσος της Φολόης.

Ζαχλωρού Αχαΐας

Η Ζαχλωρού είναι ένα «κουκλίστικο» ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλάβρυτα. Περνώντας την εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα, θα φτάσετε στο σταθμό του χωριού που είναι μία από τις στάσεις του Οδοντωτού.

Άρνα Λακωνίας

Πανέμορφο, καταπράσινο χωριό της Λακωνίας, η Άρνα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 750 μ., στις ανατολικές πλαγιές του Ταΰγετου. Κατάφυτη από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, καρυδιές και πλήθος από αρωματικά βότανα.

Απόσκεπος Καστοριάς

O οικισμός απέχει μόλις 4χλμ. από το κέντρο της πόλης της Καστοριάς. Διαθέτει την πιο εντυπωσιακή θέα προς την υπέροχη λίμνη της Καστοριάς, καθώς τα σπίτια είναι κτισμένα σε ύψωμα και αμφιθεατρικά "βλέπουν" προς τη γαλάζια λίμνη.

Βυτίνα Αρκαδίας

Το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι του Μαινάλου, 38 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης, και μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για σκι ή εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία.  Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο είναι ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες.

Δαδιά Έβρου

Το χωριό της Δαδιάς είναι κτισμένο στην πλαγιά του βουνού της Γκίμπρενας και είναι ένας οικισμός όπου διατηρούνται η παράδοση των εθνικών αγώνων και μερικά πανάρχαια ελληνικά έθιμα. Το όνομά του προήλθε από το άφθονο δαδί, το γεμάτο, δηλαδή, ρετσίνι ξύλο του πεύκου που στα παλιότερα χρόνια χρησίμευε ως προσάναμα και ως φωτιστικό μέσο.

Βαλτεσινίκο Αρκαδίας

Κτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.200 μέτρα, μέσα στα έλατα και τις πηγές, με υπέροχη θέα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, το μικρό χωριουδάκι του Μαινάλου προσφέρεται για ατελείωτες εξερευνήσεις.

Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένα παραδοσιακό χωριό που ανήκει στον δήμο Ξυλοκάστρου ενώ είναι ο πιο αρχαίος οικισμός της περιοχής. Είναι ένας εξαιρετικός χειμερινός προορισμός σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από το αθλητικό χιονοδρομικό κέντρο Ζηρείας στο οροπέδιο της Κυλλήνης.

Μακρινίτσα Μαγνησίας

Η Μακρυνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου λόγω της μοναδικής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. Απέχει από το Βόλο 17 χλμ. και μαγεύει καθώς συνδυάζει αρμονικά τη δόμηση με το φυσικό περιβάλλον. Έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί αγαπημένο προορισμό εδώ και δεκαετίες.

Περτούλι Τρικάλων

Σε υψόμετρο 1090 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα και σε απόσταση 54 χλμ. Δ. από τα Τρίκαλα, ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά περιμένει να σας κατακτήσει.