Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 01:42

Ξενοδοχείο 2 διατηρητέα κτήρια της Καλαμάτας

Ξενοδοχείο boutique, δυναμικότητας 27 κλινών και 9 δωματίων θα γίνουν δύο από τα πολλά διατηρητέα κτήρια στο κέντρο της Καλαμάτας, πίσω από τον Αγιο Νικόλαο. Στόχος του ιδιοκτήτη του, μεταξύ άλλων, είναι μέσα από αυτό το ξενοδοχείο να γίνουν γνωστά και τα... μονοπάτια της Καλαμάτας και να αναδειχθεί η μοναδικότητα των διατηρητέων κτηρίων, πολλά από τα οποία μένουν αναξιοποίητα στο κέντρο της πόλης.

 Ο κατασκευαστής και εμπνευστής της ιδέας, πολιτικός μηχανικός Γιώργος Μπουγάς, μιλά για ένα ξενοδοχείο της εταιρείας "ΗΩΣ Α.Ε." με... άποψη, που "θα σεβαστεί τα αρχοντικά της παλιάς πόλης" και θα διαθέτει εστιατόριο και μπαρ στο ισόγειο, ανοικτό στο κοινό, όπου θα πραγματοποιούνται και διάφορες εκδηλώσεις πολιτισμού. 

Από το 2011 που ξεκίνησαν οι εργασίες έχει υλοποιηθεί το 50% με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η μελέτη ωστόσο ξεκίνησε το 2008 και αφορά σε δύο διατηρητέα κτήρια, που αξιοποιούνται συνολικά για την ολοκλήρωση του έργου. 

Πρόκειται για έργο επισκευής - ανακατασκευής και καθώς είναι διατηρητέο του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν αντιμετωπίστηκαν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα, εξηγεί. Ο ίδιος ωστόσο έχει ασχοληθεί και με διατηρητέα του υπουργείου Πολιτισμού κι έχει φέρει εις πέρας αρκετές υποθέσεις. Οπως εξηγεί, για ορισμένα ερειπωμένα κτήρια που είναι κεντρικά, τις περισσότερες φορές τίθεται ζήτημα βούλησης ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά για κάποια... χωμένα, είναι το ρίσκο που αποθαρρύνει τον επενδυτή. Πάντως, όσα κεντρικά κτήρια παραμένουν αναξιοποίητα, συχνά παραμένουν σε άθλια κατάσταση λόγω προβλημάτων, όπως κληρονομικών ή οικονομικών και φυσικά λόγω έλλειψης βούλησης. 

Για το συγκεκριμένο υπό εξέλιξη έργο, η βούληση οδηγεί σταδιακά σε ένα όμορφο αποτέλεσμα: "Υλοποιείται σταδιακά, με σεβασμό, με πολλή σκέψη" σημειώνει ο κ. Μπουγάς. "Θα γνωρίσουμε τα μονοπάτια της πόλης μέσα από αυτό το ξενοδοχείο" επισημαίνει κι εξηγεί πως το ξενοδοχείο θα είναι πλούσιο σε υποδομές και πολύ λογικό σε τιμές. Θα απευθύνεται σε Ελληνες και ξένους και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί έγκαιρα και η σχετική ιστοσελίδα που θα προωθεί όχι μόνο το ξενοδοχείο, αλλά και την πόλη γενικότερα. Μέσω της εν λόγω ιστοσελίδας θα αναδειχθεί ακόμα "η βιώσιμη χρήση των διατηρητέων κτηρίων και θα προωθήσουμε διάφορες διαδρομές της πόλης".

Παρατηρεί όμως: "Θέλω η πόλη να γίνει ελκυστική από το δήμο. Λείπει ο χαρακτήρας... Μπορεί να οργανώσει καλούς ποδηλατόδρομους, καλές διαδρομές, και σωστό έλεγχο του πάρκινγκ, για να μπορεί να παρκάρει ο ξένος, τον οποίο δεν απασχολεί αν θα πληρώσει ή όχι".

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ με σημαντική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 

 Ο κ. Μπουγάς εξηγεί πως "μπορούν να γίνουν μελέτες για αναπλάσεις διατηρητέων μέσα από διαγωνισμούς ή από αρχιτεκτονικές σχολές της Ελλάδας, ενώ είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αναπλάσεις όψεων σε κτήρια της πλατείας, του λιμανιού κ.λπ.". 

Επιμέλεια: Κ.Δ