Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 17:09

Βιέννη: Mια πόλη που σίγουρα ξέρει πώς να μας κάνει να απολαύσουμε την ώρα του καφέ!

Είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και, όπως είναι φυσικό, το οικονομικοπολιτισμικό κέντρο αυτής. Η Βιέννη αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, αφού διαθέτει πάρα πολλά ιστορικά αξιοθέατα, μουσεία καθώς επίσης είναι και μια πόλη διάσημη για την κουλτούρα της! Και μια που αναφέραμε την κουλτούρα του λαού της, το ξέρατε ότι ο καφές είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας και του πολιτισμού της;

Το να πίνει κάποιος τον καφέ του στη Βιέννη είναι κάτι σαν ιεροτελεστία, κατέχει ένα ξεχωριστό και σημαντικό μέρος στην τοπική κουλτούρα! Δεν πίνουν τον καφέ τους το πρωί απλά για να «ανοίξει »το μάτι, ούτε το απόγευμα για να περάσει η ώρα τους.

 Στην πραγματικότητα, η UNESCO πρόσθεσε τη Βιεννέζικη κουλτούρα για τις καφετέριες στη λίστα με  την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, λέγοντας ότι οι καφετέριες  έχουν μια «πολύ ειδική ατμόσφαιρα».

Πώς όμως έφτασε ο καφές στη Βιέννη;

Ο καφές έγινε μέρος της Βιέννης κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της , όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να καταλάβουν την πόλη. Το 1683 οι Αυστριακοί κυνήγησαν με επιτυχία τους εισβολείς, που φεύγοντας  άφησαν τσάντες με φασόλια και καφέ. Αυτή ήταν η αρχή!

Ο καφές έγινε αμέσως γνωστός και αυτό είχε σαν συνέπεια το άνοιγμα σπιτιών σαν καφετέριες σε όλη την πόλη. Σκεφτείτε ότι πολλές καφετέριες σήμερα είναι πάνω από 300 ετών, και παραμένουν ως επί το πλείστον ως είχαν. Για να καταλάβετε την ιστορική παλαιότητα και αξία αυτών των κτιρίων, στα εγκαίνια του Café Korb το 1904 (ένα από τα πιο γνωστά σημερινά Café) ήταν παρών ο Αυτοκράτορας Franz Josef.

Και ενώ και η Γαλλία και η Ιταλία φημίζονται για τους καφέδες τους, στις καφετέριες που συναντάς σε αυτές τις χώρες το προσωπικό απλά φτιάχνει και σερβίρει τον καφέ. Καμία σχέση δηλαδή με την ατμόσφαιρα και το παραδοσιακό service που συναντά κανείς στη Βιέννη, όπου νιώθεις ότι βρίσκεσαι στα καλύτερα σαλόνια!

Οι Βιεννέζικες καφετέριες έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η παραμονή σας σε αυτές να είναι παρατεταμένη. Δηλαδή, να χάνεις την αίσθηση του χρόνου και να ευχαριστιέσαι τον καφέ σου για όση ώρα θες! Μπορείτε να πάτε σε ένα τέτοιο Café από το πρωί μέχρι το βράδυ, να διαβάσετε, να συζητήσετε, να εργαστείτε παραγγέλνοντας μόνο ένα φλιτζάνι καφέ, κανένας δεν θα σας πει τίποτα! Άλλωστε, έχουν προσαρμόσει έτσι το menu τους για να σας εξυπηρετούν όλη την ημέρα! Εκτός δηλαδή από καφέ, έχουν και πρωινό, μεσημεριανό ακόμα και ποτό για πιο αργά το βράδυ.

Οι καφετέριες στη Βιέννη, πριν καταλήξουν ως το στέκι όπου πας και περνάς την ώρα σου, ήταν κάτι σαν κλειστά clubs όπου σύχναζαν προσωπικότητες της τότε εποχής. Τέτοιες προσωπικότητες όπως ο Sigmund Freud, ο Egon Schiele, ο Leon Trotsky, ο Gustav Klimt, ο Johann Strauß, ο Mozart, και ο Beethoven συνέθεσαν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως η Βιεννέζικη κουλτούρα του καφέ .

Οι καφετέριες από τότε είχαν έναν αριστοκρατικό αέρα, αφού, από τους σερβιτόρους που φορούσαν φράκο, μέχρι και την εσωτερική διακόσμηση του χώρου που αποτελούνταν από μαρμάρινα τραπέζια, βελούδινους καναπέδες και κομψούς πολυελαίους, τα πάντα συνέθεταν ένα καθώς πρέπει σκηνικό! Το ίδιο σκηνικό συναντάμε ακόμα και σήμερα σε πολλά τέτοια Café. Ακόμα και ο τρόπος που σερβίρεται ο καφές είναι ιδιαίτερος, καθώς ένας μικρός ασημένιος δίσκος, ένα κουτάλι ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό, μια σοκολάτα και εφημερίδες σάς προκαλούν να απολαύσετε και να χαλαρώσετε σε αυτό το παραδοσιακό στιλ καφετέριας!

Φυσικά, οι παραδοσιακές καφετέριες έχουν να ανταγωνιστούν τις σύγχρονες τύπου Starbucks. Ωστόσο, οι περισσότεροι ντόπιοι υποστηρίζουν την διατήρηση του Βιεννέζικου status. 

Μερικά από τα καλύτερα Café στη Βιέννη είναι το Café Sacher (από το 1832) Café Landtmann (από το 1873), το Café Korb (από το 1904), το Café Leopold Hawelka (από το 1939), το Demel (από το 1857) και το Café Schwarzenberg (από το 1861).

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι η Βιέννη, εκτός του ότι είναι μια ιστορική και πολιτισμική πόλη, έχει ένα υψηλό επίπεδο ζωής που φαίνεται ακόμα και στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα όπως το πού και πώς κάποιος μπορεί να απολαύσει έναν καφέ!

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη