Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015 20:35

Πώς να χαιρετήσετε σε 12 χώρες του κόσμου

Κάθε χώρα έχει το δικό της πρωτόκολλο συμπεριφοράς σε πολλές περιπτώσεις. Πολλές χώρες, λοιπόν, διαθέτουν και το δικό της τρόπο χαιρετισμού.

Το να γνωρίζουμε πώς πρέπει να χαιρετήσουμε κάποιον, αναλόγως με τη χώρα στην οποία βρισκόμαστε, θα μας βγάλει πολλές φορές από την άβολη θέση όταν συναντάμε κάποιον σε μια ξένη χώρα.

Από την υπόκλιση στην Ιαπωνία ως τα τρία φιλιά στο μάγουλο στην Ουκρανία, δείτε παρακάτω πώς θα πρέπει να πείτε χαιρετήσετε σε 12 χώρες του κόσμου. 

Γαλλία: Ένα φιλί σε κάθε μάγουλο

Ο συνήθης χαιρετισμός στη Γαλλία είναι δίνοντας ένα φιλί σε κάθε μάγουλο. Τυπικά πρόκειται για δύο φιλιά, αλλά ο αριθμός των φιλιών μπορεί να ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Εάν βρεθείτε στη Γαλλία, προσφέρετε αρχικά το δεξί σας μάγουλο για φιλί και έπειτα αφήστε τον άλλον να οδηγήσει τη συνέχεια του χαιρετισμού.

Ιαπωνία: Υπόκλιση

Στην Ιαπωνία, η προτιμώμενη κίνηση χαιρετισμού όταν συναντούμε κάποιον άλλο είναι η υπόκλιση. 

Αργεντινή: Ένα φιλί στο δεξί μάγουλο

Στην Αργεντινή, πιέστε ελαφρώς το μάγουλό σας στο δεξί μάγουλο του άλλου ατόμου, για ένα χαλαρό φιλί.

Φιλιππίνες: Ακουμπήστε το κούτελο στο χέρι

Στις Φιλιππίνες, κατά τη συνάντηση με γηραιότερα άτομα, πιάστε το χέρι τους και πιέστε τις αρθρώσεις της γροθιάς τους στο κούτελό σας, ως ένδειξη σεβασμού.

Ρωσία: Δυνατή χειραψία

Στη Ρωσία, μια δυνατή χειραψία είναι ο συνήθης τρόπος χαιρετισμού σε δημόσιους χώρους.

Θιβέτ: Βγάλτε γλώσσα

Αυτή η παράδοση χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και παραπέμπει στο βασιλιά του Θιβέτ Lang Darma, ο οποίος ήταν γνωστός για τους κακούς του τρόπους και είχε μαύρη γλώσσα. Οι άνθρωποι χαιρετιούνται έτσι ακόμη και σήμερα.

Ινδία: Namaste 

Για αυτόν το χαιρετισμό χρειάζεται να ενώσετε τις παλάμες των χεριών σας, σαν σε προσευχή, και καθώς σκύβετε λίγο το κεφάλι να λέτε "Namaste".

Ουκρανία: Τριπλό φιλί

Μην κάνετε πίσω μετά το πρώτο φιλί στο μάγουλο, εάν βρεθείτε στην Ουκρανία. Εκεί, το συνηθισμένο είναι το τριπλό φιλί -αριστερά, δεξιά, αριστερά- για να χαιρετήσετε κάποιον.

Ταϊλάνδη: Wai

Τοποθετήστε τις παλάμες σας, ακουμπισμένες τη μια με την άλλη, μπροστά από το στήθος σας και σκύψτε ελαφρώς το κεφάλι, ώσπου οι αντίχειρές σας να ακουμπήσουν το πιγούνι σας και τα ακροδάχτυλά σας να ακουμπήσουν το μέτωπό σας.

Γρoιλανδία: Kunik

Αυτός ο χαιρετισμός γίνεται ανάμεσα σε άτομα που είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, ζευγάρια, συγγενείς, καλούς φίλου. Τοποθετήστε τη μύτη και το επάνω χείλος σας στο μάγουλο ή το μέτωπο του άλλου ατόμου και πάρτε μια ανάσα.

Μποτσουάνα: Μια περίτεχνη χειραψία

Για να χαιρετήσετε κάποιον στη Μποτσουάνα, απλώστε το δεξί σας χέρι και πιάστε το χέρι το άλλου ατόμου σαν μια τυπική χειραψία. Έπειτα, κρατήστε το χέρι του άλλου έτσι ώστε οι αντίχειρές σας να «κλειδώνουν» μεταξύ τους και στο τέλος σηκώστε ψηλά το δεξί σας χέρι. Τέλος, επιστρέψτε τα χέρια σε θέση χειραψίας και φέρτε το χέρι σας κοντά στην καρδιά σαν σημάδι σύνδεσης. (Δείτε το παραπάνω βίντεο)

Νέα Ζηλανδία: Hongi (άγγιγμα μυτών)

Γνωστό ως hongi, ο παραδοσιακός χαιρετισμός των Māori στη Νέα Ζηλανδία γίνεται πιέζοντας τη μύτη και το μέτωπο με τη μύτη και το μέτωπο του άλλου ατόμου ταυτόχρονα.

Πηγή: businessinsider.com