Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 12:02

Μεθώνη: Τόπος μακράς ιστορίας και έντονου ενδιαφέροντος

 

Κάνοντας μια περιήγηση στη νοτιοδυτική ακτή της Πελοποννήσου, οι ομορφιές που μπορεί να συναντήσει κανείς είναι μοναδικές... Ονειρεμένα τοπία, καταγάλανα νερά, επιβλητικά κάστρα, μέρη μοναδικά, τα οποία αποτέλεσαν σημεία συνάντησης του πολιτισμού και της ιστορίας ανά τους αιώνες.

Περνώντας την Κορώνη, έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό με το επιβλητικό ενετικό κάστρο της, καθώς και τη Φοινικούντα, το τουριστικό θέρετρο πολλών εκδρομέων camping Ελλήνων και ξένων τουριστών, φτάνουμε στη μοναδική Μεθώνη, έναν τόπο μακράς ιστορίας και πολιτισμού, το κάστρο της οποίας μας αποδεικνύει την αξία της ανά τους αιώνες.

Περιηγηθήκαμε στην καστροπολιτεία της Μεθώνης, ενός από τα σπουδαιότερα οχυρωματικά σύνολα του Ελληνικού χώρου, που αξίζει κάθε επισκέπτης της Μεσσηνίας να επισκεφτεί. Χτισμένη σε θέση καίριας σημασίας, αποτέλεσε τόπο εγκατάστασης από τους προϊστορικούς χρόνους έως την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τα ομηρικά χρόνια, η Μεθώνη αναφέρεται με το όνομα «Πήδασος αμπελόεσσα», εύφορος τόπος εξαιτίας των πλούσιων αμπελιών της, που ο Αγαμέμνονας, κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου προσέφερε στον Αχιλλέα ως προίκα για να παντρευτεί την κόρη του. 

Η Μεθώνη στην αρχαιότητα αναφέρεται με το όνομα Μοθώνη και οι κάτοικοί της Μοθωναίοι, οι Δυτικοί την ονόμαζαν Modon. Η ονομασία της προήλθε από το βράχο Μόθων, που είναι σήμερα το «Μπούρτζι», το οχυρωμένο νησάκι με το διώροφο οκταγωνικό πύργο, που συνδέεται με μόλο με την πύλη του κάστρου και αποτελείται από τους δυο μεγαλύτερους πύργους του περιβόλου. Αντικρίζοντας κανείς το περίφημο Μπούρτζι και διασχίζοντας το μικρό πετρόχτιστο γεφυράκι του, γεμίζει με μοναδικά συναισθήματα και ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή.

Photo: Eurokinissi

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, η Μεθώνη αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα φρούρια των Βυζαντινών. Μέσα στο κάστρο ο επισκέπτης θα δει τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας. Μετά τους Βυζαντινούς το κάστρο πέρασε στα χέρια των Φράγκων, μέχρι που το κατέλαβαν το 1206 οι Βενετοί. Οι Βενετοί έκαναν το κάστρο ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Πελοποννήσου και διαμόρφωσαν το λιμάνι, ώστε να γίνει πόλος έλξης των εμπόρων του νοτίου άκρου της Πελοποννήσου. Τα τείχη προκαλούν δέος στον επισκέπτη, όπως και οι ανάγλυφες παραστάσεις του φτερωτού λιονταριού, του Αγίου Μάρκου. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί εξερευνώντας το κάστρο και παρατηρώντας τα αρχιτεκτονικά του κατάλοιπα.

Photo: Eurokinissi

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το κάστρο πολιορκείται και παραδίδεται το 1500 μ.Χ. στα χέρια των Τούρκων υπό την ηγεσία του Βαγιαζήτ Β', που εξόντωσαν τον πληθυσμό του κάστρου. Η Μεθώνη αποτέλεσε και το ορμητήριο του αιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ Πασά. Αξίζει κανείς να κάνει μια εκδρομή στη Μεθώνη, προκειμένου να περιηγηθεί στο κάστρο αυτό με τη μακρά ιστορία, καθώς και να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά της αμμουδερής της παραλίας. Προορισμός για τους λάτρεις της ιστορίας, αλλά και των ήσυχων διακοπών.

Λίγο πιο κάτω απέναντι από τη Μεθώνη, υπάρχει ένα μικρό νησάκι, που κρύβει πολλά μυστικά, η περίφημη Σαπιέντζα. Στα νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, το λεγόμενο «Φρέαρ των Οινουσσών». Μέσα σε αυτό το βάθος της αβύσσου, η ιστορία συναντά την τεχνολογία. Ερευνητές από ελληνικά και ξένα ιδρύματα ερευνούν νετρόνια, μικροσκοπικά σωματίδια, πολύτιμα για την έρευνα του παρελθόντος του Σύμπαντος. "Navigare con Sapienza", «Πλεύσε με σοφία» ήταν το ρητό των ναυτικών της περιοχής, απ' όπου έλαβε και το όνομά της η νήσος Σαπιέντζα.

 

Σε αυτό το σημείο, το οποίο αποκαλείται ως το «Ελληνικό τρίγωνο των Βερμούδων» συνέβησαν πολλά ναυάγια ανά τους αιώνες. Εκεί, ανακαλύφτηκαν δυο ρωμαϊκές σαρκοφάγοι από τιτανιούχο λίθο που προέρχονταν από την Τροία και φέρουν ανάγλυφες παραστάσεις με γιρλάντες, καθώς και κολόνες από γρανίτη, που πιθανολογείται ότι προήλθαν από περιστύλιο του Ηρώδη στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο αι. μ.Χ. Σημείο αξιοσημείωτου ενδιαφέροντος, όπου έχει τη δυνατότητα κανείς να δει κάνοντας μια βόλτα με καϊκάκι με ηλιοφάνεια και νηνεμία. Επίσης, λάτρεις της κατάδυσης θα μπορούν να απολαύσουν αυτό το θέαμα εκπληκτικού ενδιαφέροντος. 

Στον μοναδικό αυτό παραθαλάσσιο οικισμό, όπου συναντιούνται η ιστορία, ο πολιτισμός και η τεχνολογία μπορεί κανείς να απολαύσει τα καθαρά νερά της αμμουδερής παραλίας, καθώς και τον καφέ του στη κεντρική πλατεία. 

Photo: Eurokinissi

 

Ρεπορτάζ: Πένυ Γεωργάκα