Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 09:24

Σιγρί: Το μικροσκοπικό χωριό της Λέσβου που «κερδίζει» τους επισκέπτες του (Φωτογραφίες)

Σιγρί: Το μικροσκοπικό χωριό της Λέσβου που «κερδίζει» τους επισκέπτες του (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: stavrosdeve

Στο υπέροχο νησί της Λέσβου, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο το ταξιδιωτικό κοινό, εκτός από το φημισμένο ούζο και τους πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες που μπορεί να απολαύσει κανείς τόσο σε γραφικά και λιθόστρωτα χωριουδάκια στην ενδοχώρα του νησιού, όσο και σε ουζερί πλάι στο κύμα, υπάρχουν μέρη που σίγουρα θα του προκαλέσουν έκπληξη και θαυμασμό στη θέασή τους. Ένα από αυτά και το μικροσκοπικό χωριουδάκι Σιγρί, με ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του νησιού.

Το Σιγρί είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς του νησιού και συναντάται σε απόσταση 91 χλμ. από την πρωτεύουσα, Μυτιλήνη. Πρόκειται για ένα γραφικό και ήρεμο ψαροχώρι, που, ωστόσο, προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους επισκέπτες του.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο χωριό του δημιουργεί την εντύπωση ότι εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει, όπως αναφέρει το newsbeast.

Το μικρό και γραφικό φυσικό λιμάνι του, που προστατεύεται από τις νησίδες Νησιώπη και Σεδούσα, άλλοτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους ψαράδες του χωριού, ενώ σήμερα προσφέρει εικόνες γαλήνης στον επισκέπτη του χωριού.

Καφενεία και ψαροταβέρνες πλαισιώνουν τόσο το λιμανάκι όσο και την πλατεία του χωριού, για άκρως αυθεντικές και γραφικές στιγμές, την στιγμή που το Τουρκικό κάστρο κεντρίζει τα βλέμματα πάνω από τα σπίτια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού, ωστόσο, δεν είναι άλλο από το Απολιθωμένο Δάσος που έχει κάνει διάσημη την ευρύτερη περιοχή του Σιγρίου. Ένα μοναδικό παγκόσμιο μνημείο της φύσης που δημιουργήθηκε πριν από 15-20 εκατομμύρια χρόνια. Απλώνεται σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων και σε αυτήν ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αμέτρητους απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Από το 2004 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Σημείο αναφοράς για το Σίγρι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που λειτουργεί από το 1994.

Το χωριό διαθέτει την ομώνυμη αμμώδη ακρογιαλιά, ενώ σε απόσταση 4 χλμ. συναντάται η παραλία της Αγίας Φανερωμένης, με εντυπωσιακές αμμοθίνες και κρυστάλλινα νερά.