Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 09:52

Μοναστήρια «αετοφωλιές» της Ελλάδας (Βίντεο+φωτογραφίες)

Η Ελλάδα είναι διάσπαρτη από όμορφα μοναστήρια.

Υπάρχουν συνολικά 230 μοναστήρια σε ολόκληρη την επικράτεια, άρρηκτα δεμένα με την ελληνική φύση και ιστορία.

Κάποια από αυτά βρίσκονται σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους ενώ κάποια άλλα αιωρούνται πάνω από γκρεμούς, εντυπωσιάζοντας με την επιβλητικότητα τους.

Λιτά ησυχαστήρια, «δυο βήματα» από το Θεό, πλήρως αποκομμένα από τον πολιτισμό και την τρέχουσα καθημερινή ζωή, βυθισμένα μέσα σε μία αχλή ενάσκησης και πνευματικότητας μας καλούν να τα θαυμάσουμε από κοντά.

Ξεχωρίζοντας έτσι αυτά που μοιάζουν με αετοφωλιές, λόγω της τοποθεσίας τους, το travel.eleftheriaonline σας παρουσιάζει 20+1 μοναστήρια μέσα από όμορφες φωτογραφίες και βίντεο.

-Μονή Τιμίου Προδρόμου - Αρκαδία

Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, η Μονή Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κόβει την ανάσα στον ανυποψίαστο και πρωτάρη επισκέπτη. Η πρόσβαση στη Μονή Προδρόμου απαιτεί περπάτημα στη χαράδρα του Λούσιου γιαυτό καλό θα ήταν να φοράτε κατάλληλα παπούτσια.

-Παναγιά του Βράχου - Νεμέα

Μία μοναδική εμπειρία κατάνυξης και αρχιτεκτονικής σας περιμένει στο ανατολικό και απόκρημνο μέρος του βράχου με το μεσαιωνικό όνομα Πολυφέγγους, το λεγόμενο «βουνό της Παναγίας» όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, στην είσοδο της Νεμέας. Εκεί θα βρείτε την Παναγιά του βράχου, ερείπια μίας παλιάς εκκλησίας χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο σπήλαιο.

-Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας - Αμοργός

Στη νότια κι απόκρημνη πλευρά της Αμοργού, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τη Χώρα του νησιού και χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε βράχια βρίσκεται το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, σήμα κατατεθέν του νησιού, το οποίο είναι και ίσως από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Αμοργού (μαζί με την Αγία Άννα, το μικρό εκκλησάκι γύρω από το οποίο γυρίστηκε η πετυχημένη γαλλική ταινία "Απέραντο Γαλάζιο").

-Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών - Αιγιαλεία

Στη δεξιά όχθη του Σελινούντα, κάτω από το βουνό Kλοκός, μέσα σε οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά, βρίσκεται μια από τις σπουδαιότερες Μονές της Πελοποννήσου τόσο για την ιστορία της όσο και για τα κειμήλια της η Βασιλική και Σταυροπηγιακή ιστορική ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Το μοναστήρι απέχει από το Αίγιο 15 χλμ.

-Μονή Προυσού - Ευρυτανία

Η Μονή Προυσού είναι μοναστήρι του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοδυτικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα.

-Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου - Σκύρος

Η Μονή Αγ. Γεωργίου Σκύρου, ιδρύθηκε αρκετά χρόνια μετά το 1016 και πολύ προ του 1447, κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 13ου αιώνα. Αποτελούσε ανεξάρτητη μονή, υπαγόμενη στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Μέχρι το 2001 το μοναστήρι ήταν σε πλήρη λειτουργία. Με τους σεισμούς του 2001, υπέστη ζημιές και για αυτό το λόγο ήταν κλειστό για το κοινό, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές. Αφότου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του πρώτου επιπέδου της μονής, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Από το μπαλκόνι της δυτικής πτέρυγας της μονής, μπορείτε να απολαύσετε την πραγματικά εντυπωσιακή θέα στη Χώρα.

-Ιερά Μονή Παναγίας Στάνας - Άγραφα

Σε μικρή απόσταση από τα Βραγγιανά και ανάμεσα στα χωριά Επινιανά και Αγραφα, στο σπήλαιο ενός βράχου, είναι κτισμένο το καθολικό της μονής της Παναγίας της Στάνας των Αγράφων. Κρυμμένο μέσα στη σπηλιά με τα λίγα δέντρα να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μικρής εκκλησίας, ξεχωρίζει μόνο ο τρούλος του ναού με τα στενόμακρα παράθυρα του.

-Παναγία Πελεκητή - Καρδίτσα

Είναι ένα από τα μοναστήρια που ξεχωρίζουν. Το τοπίο, η αρχιτεκτονική του, η ιστορία του καθιστούν την Ιερά Μονή της Παναγίας Πελεκητής προσκυνηματικό κέντρο. Βρίσκεται κτισμένη πάνω από την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα και υπάγεται διοικητικά στη Μητρόπολη Φαναριοφερσάλων.

-Ιερά Μονή Ζάβορδας - Γρεβενά

Στην κορυφή του Καλλίστρατου όρους, στέκεται εντυπωσιακά με το φρουριακό της χαρακτήρα η Ιερά Μονή της Ζάβορδας. Στο κειμηλιαρχείο της μονής φυλάσσονται αξιόλογα αντικείμενα: λειψανοθήκες, σταυροί αγιασμού, εικόνες, χρυσοκέντητα ιερά άμφια. Υπάρχει, ακόμη, πλούσια συλλογή περγαμηνών, χαρτώων κωδίκων και χειρόγραφων.

-Μονή Ελώνης - Αρκαδία

Η Μονή Ελώνης ή Ελώνα είναι μονή του νομού Αρκαδίας. Είναι γυναικεία μονή και σε αυτή μονάζουν με βάση την απογραφή του 2001 τέσσερις μοναχές. Η Ελώνα είναι χτισμένη σε μία απότομη πλαγιά του Πάρνωνα.

-Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Σίντζας - Αρκαδία

Η μονή Αγ. Νικολάου Σίντζας έχει κτιστεί μέσα σε σπηλαιώδεις κοιλότητες σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λεωνιδίου. Ως προς την επωνυμία της μονής Σίντζας έχουν διατυπωθεί αρκετές απόψεις. Βασικά αναζητείται η σχέση με την τσακώνικη διάλεκτο, όπου «συτζά» σημαίνει «συκιά». Για την ίδρυση και την ονομασία της μονής πλάστηκαν ιστορίες, ενώ πίστευαν ότι στη σπηλιά όπου αναπτύσσεται η μονή, υπήρχε συκιά.

-Μονή Αιμυαλών - Αρκαδία

Τη Μονή Αιµυαλών ∆ηµητσάνας τη συναντά ο επισκέπτης αφήνοντας τα τελευταία σπίτια της ∆ηµητσάνας, στο τρίστρατο προς Γυµνάσιο-Λύκειο… προς Στεµνίτσα και προς Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Έχει ν’ ακολουθήσει, µε αυτοκίνητο, το δρόµο δεξιά, να περάσει από την Μπολιάνα και να φθάσει στο Κεφαλάρι του Αγιαννιού. ∆ιανύει, οδοιπορικώς, γραφική διαδροµή, περίπου µισής ώρας έως το Μοναστήρι Παναγίας της Αιµυαλούς. Η απόσταση µπορεί να γίνει πιο σύντοµη, µε Ι.Χ.

-Μονή Κρεμαστής - Ηλεία

Η Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής είναι γυναικείο ορθόδοξο Ελληνικό μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου το οποίο βρίσκεται στον Νομό Ηλείας, στην Τοπική Κοινότητα Λανθίου και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας η οποία ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Η μονή εντοπίζεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βόρειο ανατολικά της πόλης του Πύργου και σε υψόμετρο 207 μέτρων.

-Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού - Αργολίδα

Πάνω από την κοιλάδα των Ιρίων και στο βόρειο τμήμα του όρους Αυγό είναι χτισμένη η Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού. Η τοποθεσία της είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ποταμό Ράδο, τον οποίο και διασχίζεις αν θέλεις να φθάσεις στη Μονή ξεκινώντας από τα Ίρια. Η εναλλακτική διαδρομή είναι από το χωριό Πελεή, που όπως και στην πρώτη διαδρομή (από Ίρια) οδηγεί στη Μονή ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος.

-Ιερά Μονή Κηπίνας - Τζουμέρκα

Κοντά στους Καλαρρύτες, επάνω από το φαράγγι του Καλαρρύτικου ποταμού, στην είσοδο της σπηλιάς του κατακόρυφου βράχου είναι κτισμένο ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου. Πρόκειται για τη Μονή της Κηπίνας, που λέγεται ότι ονομάσθηκε έτσι από τους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί της στη γύρω περιοχή.

-Μονή Μεγάλου Σπηλαίου - Καλάβρυτα

Η Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται στα ορεινά Καλάβρυτα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Η μορφολογία του εδάφους που είναι κτισμένη η Μονή είναι αυτή που της έδωσε την ονομασία της, με τον τεράστιο βράχο να στέκεται απο πάνω της άγρυπνος φύλακας, ενώ από κάτω απλώνεται η κοιλάδα του Βουραϊκού.

-Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών - Καστοριά

Το ξακουστό βυζαντινό μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, Τσούκας, βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, περίπου, ανατολικά του Νεστορίου Καστοριάς. Το Μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε κατά το έτος 1254/5, απ’ τους αυταδέλφους, Νικηφόρο, Ιωάννη και Ανδρόνικο, τους Νετζάδες. Τελευταίως έγιναν και γίνονται αρκετές προσπάθειες ν’ αναστηλωθεί και να ξαναλειτουργήσει το αναφερόμενο μοναστήρι των Ταξιαρχών. Η φήμη του απλώθηκε ξανά σε όλη την περιοχή της Καστοριάς κι ένεκα τούτου το επισκέπτονται πάρα πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

-Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας - Αρίστη Ιωαννίνων

Η μονή αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται στο χωριό κοντά στη γέφυρα μεταξύ Αρίστης και Πάπιγκου, πάνω σε κάθετο βράχο, δίπλα στην όχθη του ποταμού. Βοϊδομάτη. Το μοναστήρι αναπτύσσεται πάνω και μέσα στο βράχο σε πολλά επίπεδα τα οποία συγκοινωνούν μεταξύ τους με σκάλες και καταπακτές.

-Παναγία Κακαβιώτισσα - Λήμνος

Στην κορυφή ενός βουνού στη Λήμνο βρίσκεται ένα γραφικό ξωκλήσι, που είναι μοναδικό στον κόσμο για την αρχιτεκτονική του. Βρίσκεται κάτω από μια σπηλιά και δεν έχει στέγη. Η “Παναγιά η Κακαβιώτισσα”, όπως ονομάστηκε η εκκλησία από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται, είναι κοντά στο χωριό του Ζεματά, μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Μύρινας...

-Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου - Ζάλογγο

Στη σκιά του θρυλικού βράχου του Ζαλόγγου, κάτω από το επιβλητικό μνημείο της θυσίας των Σουλιωτισσών, βρίσκεται η ιστορική μονή του Αγίου Δημητρίου. Συνδέεται μάλιστα με αυτό με 400 σκαλοπάτια. Για την παλαιότερη ιστορία της δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία, αλλά φαίνεται ότι ανάγεται στον 8ο αιώνα.

-Παναγία Τρυπητή - Αίγιο

Ένα από τα ομορφότερα προσκυνήματα της Ελλάδας είναι το Ιερό Προσκύνημα «Ζωοδόχος Πηγή», η γνωστή Παναγία «Τρυπητή» του Αιγίου, στο νομό Αχαϊας. Βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου, κτισμένο σε ένα απόκρημνο βράχο ύψους 30 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και μέσα σε σπήλαιο-τρύπα, από όπου έλαβε και το όνομά της.