Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018 09:06

Γερολιμένας - Το «ιερό λιμάνι» της Μάνης (Βίντεο+φωτογραφίες)

Απλωμένος στο μυχό του ομώνυμου όρμου με τα γαλαζοπράσινα νερά, ο ξακουστός Γερολιμένας είναι ένας από τους πλέον γοητευτικούς οικισμούς της Δυτικής (Σκιερής) Μάνης.

Το ξεχωριστό μανιάτικο ανάγλυφο, τα παραδοσιακά εστιατόρια, τα καφέ και τα τουριστικά καταλύματα προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.

Στα ανοιχτά του Γερολιμένα βρίσκεται η βραχονησίδα Καράβι, που οφείλει την ονομασία της στο σχήμα της.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

*Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

*Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, πετρόχτιστο, στην ομώνυμη ακρογιαλιά, κοντά στο Γερολιμένα.

*Τα χωριά Κάτω Μπουλαριοί και Άνω Μπουλαριοί, με πύργους και πυργόσπιτα. Στους Άνω Μπουλαριούς θα δείτε μνημείο μακεδονομάχων.

*Το Δίπορο, συνοικισμός των Άνω Μπουλαριών, με τις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και της Παναγίτσας, καθώς και το ναό του Αϊ-Στράτηγου, από τους παλαιότερους της Μάνης.

*Η Οχιά, χωριό με πύργους και πυργόσπιτα, την αξιόλογη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κοιμητηριακό ναό, και το δισυπόστατο εκκλησάκι των Αγίων Πέτρου και Παύλου - Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένο με αρχαίο οικοδομικό υλικό.

*Το Σταυρί, στην ευρύτερη περιοχή του Γερολιμένα, οικισμός της Δυτικής Μάνης με αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία, πύργους και πυργόσπιτα.
Πολλά είναι και εδώ τα εκκλησιαστικά μνημεία που χρήζουν αναφοράς, με σπουδαιότερο τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Αγήτριας (Οδηγήτριας), κοντά στον οικισμό της Αγίας Κυριακής.
Η εκκλησία είναι χτισμένη σε επιβλητική ορθοπλαγιά και έχει όμορφη θέα στο ακρωτήρι Τηγάνι, όπου σώζονται λείψανα του κάστρου της Μεγάλης Μαΐνης.

ΚΟΛΥΜΠΙ: Στην ακρογιαλιά του οικισμού και στην ακρογιαλιά του Αγίου Νικολάου.

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, τηλ. 27330 54201.

Βίντεο: Touristorama Group