Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 09:05

«Μένουμε Μεσσηνία» - Αφιέρωμα στη Στούπα (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Παραθεριστικό κέντρο με αμμουδερές ακρογιαλιές, η όμορφη Στούπα αποτελεί πόλο έλξεως για πολυάριθμους έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Μονοπάτια με αφετηρία τη Στούπα οδηγούν σε παραδοσιακά χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης.

Οι παραθεριστές μπορούν να γνωρίσουν τις γειτονικές παραλίες με βάρκες που νοικιάζονται στο λιμανάκι της Στούπας.

Σε μικρή απόσταση από τη Στούπα βρίσκεται το παλαιό λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς. Το 1917 ο πεζογράφος και ποιητής Nίκος Kαζαντζάκης και ο Γιώργης Zορμπάς, γνωστός ως Αλέξης Ζορμπάς από το διάσημο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», οργάνωσαν την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

*Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

*Η Τουρκοσπηλιά, παραθαλάσσια σπηλιά μεταξύ Στούπας και Καλογριάς. Φθάνετε με βάρκα.

*Τα ερείπια του φράγκικου κάστρου («Γιστέρνα» ή «Μποφώρ»), σε λόφο πάνω από τη Στούπα, με υπέροχη θέα στον οικισμό και τη γύρω περιοχή. Οικοδομήθηκε το 13ο αιώνα από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο.

*Ο οικισμός Λεύκτρο, με σύγχρονα σπίτια και την εκκλησία της Παναγίας (1802). Κοντά στην εκκλησία θα δείτε τη νεότερη εκκλησία της Υπαπαντής.

*Το Νεοχώρι, με σύγχρονες εξοχικές κατοικίες.

*Το χωριό Πύργος, «μπαλκόνι» με υπέροχη θέα και παραδοσιακό χρώμα. Θα δείτε τις εκκλησίες της Παναγίας (Κάτω Παναγία) και του Αγίου Γεωργίου (κεντρικός ναός), καθώς και τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας (Πάνω Παναγία, αφιερωμένη στα Εννιάμερα της Παναγίας).

*Το Καρυοβούνι, ορεινό χωριό με γραφική πλατεία, βρύση και τρεχούμενα νερά.

*Το χωριό Καστανιά. Παραδοσιακά σπίτια, όμορφα στενά, αξιόλογες εκκλησίες, η γραφική πλατεία και ο πύργος του καπετάνιου Δουράκη (Ντουράκη) συγκροτούν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο, που ακολουθεί το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής.
Θα δείτε τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Νικολάου (Τρικάμπανου), του Αγίου Πέτρου, του Αγίου Νικολάου (Άη Νικολάκη), της Κοίμησης της Θεοτόκου (κεντρικός ναός στην πλατεία), του Αγίου Προκοπίου, της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη.

*Το φαράγγι Λαγκάδι, στην περιοχή της Καστανιάς.

*Η Σαϊδόνα, χωριό με τις εκκλησίες των Ταξιαρχών και του Αγίου Νικολάου.

ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις εξαίρετες ακρογιαλιές της Στούπας, στην Kαλογριά και στο Φονέα.

ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Φαρμακείο, τηλ. 27210 77999.

Βίντεο: Stoupa Greece