Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 09:21

Κάστρο Καλαμάτας - Ο «ακοίμητος φρουρός» της πόλης μας (pics)

Παραθαλάσσια ή χτισμένα σε ψηλούς βράχους, με πέτρινες τοξωτές γέφυρες, επιβλητικούς πύργους και εντυπωσιακές οχυρώσεις, τα κάστρα της Ελλάδας στέκουν αγέρωχοι φρουροί στο πέρασμα των αιώνων, θυμίζοντας σε επισκέπτες και περαστικούς την ιστορία του εκάστοτε προορισμού.

Πραγματικά στολίδια στα μάτια των ντόπιων, αλλά και των τουριστών, συγκαταλέγονται σε εκείνα τα στοιχεία που συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της αδιαμφισβήτητης ομορφιάς του τόπου μας.

Σε ό,τι έχει να κάνει σε τοπικό επίπεδο, η Καλαμάτα έχει το δικό της κάστρο, το οποίο δεσπόζει πάνω από το ιστορικό κέντρο, επιβλέποντας την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός σκοπός του.

 

Κατά την αρχαιότητα στον λόφο ο μυθολογικός ήρωας Φάρις είχε χτίσει την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Φαραί. Εκεί βρισκόταν το παλάτι των βασιλέων της πόλης που αναφέρεται ανάμεσα σε αυτές που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Τον 6ο αιώνα μ.Χ. πάνω στα αρχαία ερείπια χτίστηκε χριστιανικός ναός κι έπειτα οι Βυζαντινοί οχύρωσαν ξανά το μέρος.

Κατά την Φραγκοκρατία ανακατασκευάστηκε από τους Βιλλεαρδουίνους και προστέθηκαν νέες οχυρώσεις. Ο Γοδεφρείδος Α' Βιλλαρδουίνος το έκανε κατοικία του και έδρα της Βαρωνίας των Καλαμών, έμεινε στα χέρια της οικογένειας έως το 1325 όταν και το κατέλαβαν οι βυζαντινοί με τελευταία ιδιοκτήτη την Μαχώ του Αινώ. Τον 15ο αιώνα πέρασε στα χέρια των Οθωμανών και την περίοδο 1685 μέχρι το 1715 στους Ενετούς όπου συντήρησαν τις υπάρχουσες οχυρώσεις και πρόσθεσαν νέες.

Τον 19ο αιώνα περνά σε παρακμή και το 1821 καταλήφθηκε από τους έλληνες κατά την επανάσταση. Το 1825 το πολιορκεί ο Ιμπράημ και του δημιουργεί μεγάλες καταστροφές.

Ο σεισμός του 1986 κατέστησε πολλά τμήματά του επικίνδυνα, οπότε το κέντρο του πλέον δεν είναι επισκέψιμο. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μόνο περιμετρικά, εντός του κάστρου, από όπου μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα προς το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας.

Το καλοκαίρι, το κάστρο έχει την τιμητική του, καθώς ανοίγει τις πόρτες του για πλήθος κόσμου. Αποτελεί χώρο πολιτισμού με πολιτιστικές εκδηλώσεις να φιλοξενούνται στο αμφιθέατρό του.

Αν τώρα πρέπει να αναφέρουμε μια αρνητική πτυχή του, αυτή είναι η καταβολή εισιτηρίου για όποιον επιθυμεί να εισέλθει σε αυτό, την στιγμή μάλιστα που σε άλλα κάστρα όπως της Πάτρας ή της Ναυπάκτου, η είσοδος είναι δωρεάν.

Όπως και να έχει αξίζει μια επίσκεψη ιδίως αυτή την εποχή που η φύση το αναδεικνύει ακόμα περισσότερο.

Δείτε φωτογραφίες του travel.eleftheriaonline:

Η θέα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω...