Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 09:04

«Μένουμε Μεσσηνία» - Αφιέρωμα στην Κυπαρισσία (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Παραθαλάσσια κωμόπολη με λιμάνι στη δυτική ακτογραμμή της Μεσσηνίας, η Κυπαρισσία, έδρα του Δήμου Τριφυλίας, προσφέρει όμορφη θέα στο βαθυγάλανο χρώμα του Ιονίου και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Ο σύγχρονος οικισμός, η Κάτω Πόλη, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση στην κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι, τους φοίνικες, τα καφέ και τα εστιατόρια, καθώς και στην πολυσύχναστη παραλία της. Η Άνω (Παλαιά) Πόλη, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, γοητεύει τους επισκέπτες με το κάστρο, τα παλαιά σπίτια και αρχοντικά, τις κρήνες, τις σκάλες και τα καλντερίμια.

Κατοικημένη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, η Kυπαρισσία εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο ως επίνειο της Αρχαίας Mεσσήνης. Στο λιμάνι της Κυπαρισσίας έχουν εντοπιστεί λείψανα αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ κοντά στο τουριστικό περίπτερο βρίσκεται πηγή που ταυτίζεται με την αρχαία πηγή Διονυσιάδα, την οποία, κατά τον Παυσανία, είχε δημιουργήσει ο Διόνυσος, χτυπώντας τη γη με το θύρσο του.

Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Κυπαρισσία ονομαζόταν Aρκαδιά, πιθανώς από τους πολλούς Aρκάδες που είχαν εγκατασταθεί εδώ.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

*Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου, στην Κάτω Πόλη.

*Η εκκλησία της Ευαγγελιστρίας, στη διαδρομή προς το λιμάνι.

*Οι εκκλησίες της Άνω Πόλης (Αγία Τριάδα, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, Εισόδια Θεοτόκου, Άγιος Αντώνιος και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Δημητρίου, κοντά στον οποίο σώζονται ερείπια του παλαιότερου ομώνυμου ναού).

*Το μεσαιωνικό κάστρο, σε ύψωμα με πανοραμική θέα. Διατηρεί σε πολλά σημεία οικοδομικά υλικά από την προχριστιανική ακρόπολη, καθώς και κατάλοιπα από τις βενετσιάνικες και τις τούρκικες επεμβάσεις. Διέθετε τέσσερις ισχυρούς πύργους, από τους οποίους σώζεται ο λεγόμενος Πύργος του Iουστινιανού.
Στο χώρο του κάστρου υπάρχει μικρό θέατρο, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην είσοδο του κάστρου θα δείτε δύο πλατάνια, δύο παλαιές κρήνες και την προτομή του οπλαρχηγού του 1821 Γιαννάκη Γκρίτζαλη.

*Η προτομή της Αρκαδιανής Μητέρας, στη θέση «Δεξαμενή», με υπέροχη θέα στην Κυπαρισσία και το κάστρο της.

*O αναστηλωμένος παλαιός νερόμυλος, διατηρητέο μνημείο στους Μύλους, σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ Α από την Κυπαρισσία, στη διαδρομή προς τα χωριά της ορεινής Τριφυλίας.

*Το χωριό Βρύσες, χτισμένο αμφιθεατρικά. Κοντά στο χωριό βρίσκονται οι πηγές Κεφαλαρίου με άφθονα τρεχούμενα νερά και πλατάνια.

*Η μονή της Παναγίας της Κατσιμικάδος, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, 7,5 χλμ Α από την Κυπαρισσία. Προσφέρει θαυμάσια θέα στις ελαιόφυτες εκτάσεις της περιοχής και το πέλαγος.

*Το Καρβούνι, «μπαλκόνι» με θέα και πετρόχτιστα σπίτια.

*Το χωριό Μουριατάδα, με πετρόχτιστα σπίτια. Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφιγένειας.

*Η ακρόπολη της Περιστεριάς, 9,5 χλμ BΑ από την Κυπαρισσία. Κατά τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, ήταν το σπουδαιότερο κέντρο της Προμυκηναϊκής και Μυκηναϊκής Περιόδου στην περιοχή.
Εδώ ανασκάφθηκαν από τους Μαρινάτο και Κορρέ τρεις μεγάλοι θολωτοί τάφοι. O αναστηλωμένος θολωτός τάφος Ι είναι ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς τάφους στην Ελλάδα.
Από τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο «Φαράγγι με τους σταλακτίτες», στην πηγή της περιοχής και στον ποταμό Αρκαδικό.

*Ο οικισμός Αλιμάκι, με παλαιά πετρόχτιστα σπίτια και όμορφη θέα στην περιοχή. Κοντά στον οικισμό, στη θέση «Κακή Σουμάνη», βρίσκεται τοξωτό γεφύρι.

*Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, πάνω από το χωριό Στασιό, νοτίως της Κυπαρισσίας. Στο κέντρο του χωριού θα δείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών.

*Η εκκλησία των Αγίων Πάντων και το πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο, στο χωριό Αρμενιοί.

*Το χωριό Σπηλιά, με την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, το κτίριο του δημοτικού σχολείου και ευρύχωρη πλατεία.

*Το χωριό Φαρακλάδα, με τον κοιμητηριακό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

KOΛYMΠI: Στις παραλίες Αϊ-Λαγούδη (τουριστικό περίπτερο), Γιαννίτσαινα και Tερψιθέα. Επίσης, στις παραλίες Κάμπινγκ, Τρύπες, Καρτελά και Σανί (Mεμί).

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Τριφυλίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το υπαίθριο παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων, στο Μεγάλο Καλντερίμι της Άνω (Παλαιάς) Πόλης.

Τα πανηγύρια της Aγίας Tριάδας και του Σταυρού.

Στη μονή της Παναγίας της Kατσιμικάδος, πανηγύρι στις 8 Σεπτεμβρίου.

ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 27613 60100, φαρμακεία, τηλ. 27610 23026, 22169, 62122, 22919.

XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 27610 62000, Λιμεναρχείο 27610 22128, EΛTA 27610 22249.

Βίντεο: vasathens