Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 09:34

«Μένουμε Μεσσηνία» - Αφιέρωμα στα Φιλιατρά (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Εμπορικό και αγροτικό κέντρο, τα Φιλιατρά, απλωμένα σε εύφορη περιοχή με καλλιέργειες, είναι μια κωμόπολη με καλή ρυμοτομία.

Ωραίες πλατείες, χώροι πρασίνου, παλαιά κεραμοσκεπή σπίτια και νεοκλασικά στολίζουν τα Φιλιατρά, που έχουν μια αξιοσημείωτη πολιτισμική ταυτότητα.

Τη μεγαλύτερη κίνηση στα Φιλιατρά συγκεντρώνουν τα καφέ και τα καταστήματα γύρω από την όμορφη κεντρική πλατεία, την οποία κοσμούν σιντριβάνι φλωρεντινής κατασκευής και μαρμάρινο ηρώο πεσόντων.

Η κωμόπολη γνώρισε μεγάλη οικονομική και κοινωνική ακμή το 19ο αιώνα χάρη στις εξαγωγές σταφίδας (κατά κύριο λόγο), λαδιού και κρασιών σε ευρωπαϊκές πόλεις (Τεργέστη, Νεάπολη, Λιβόρνο, Λονδίνο).

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

*Το ρολόι του πρώην δημαρχείου.

*Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ιδρύθηκε το 1825. Οι εικόνες του τέμπλου και η καμπάνα του ναού κατασκευάστηκαν στην Ιταλία.

*Το Φουρναράκειο και το Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, με σπουδαία πολιτιστική δραστηριότητα.

*Η εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας, κοντά στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. Λειτούργησε ως καθολικός ναός επί Φραγκοκρατίας.

*Το νεοκλασικό κτίριο του Λυκείου (1926).

*Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ιδρύθηκε το 1878.

*Η εκκλησία της Παναγίας της Γουβιώτισσας, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Στο ναό φυλάσσεται η εικόνα του πολιούχου των Φιλιατρών, αγίου Χαραλάμπους (η εκκλησία εορτάζει και στις 10 Φεβρουαρίου).

*Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

*Η παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με ιδιαίτερα αξιόλογες τοιχογραφίες. Ο ναός, χτισμένος από την οικογένεια Μπούρα, είναι γνωστός ως Άγιος Γεώργιος των Μπουριάνων.

*Η εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα, σταυρεπίστεγος βυζαντινός ναός, σε ελαιόφυτη περιοχή κοντά στα Φιλιατρά.

*Το ομοίωμα του πύργου του Άιφελ. Η αρχική κατασκευή, που αντικαταστάθηκε από νεότερη, ήταν δωρεά του ελληνοαμερικάνου γιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη, ευεργέτη των Φιλιατρών.

*Η Αγία Κυριακή, επίνειο των Φιλιατρών, με λιμανάκι, ταβέρνες και όμορφη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Κοντά στο λιμανάκι βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί ίχνη ρωμαϊκών λουτρών.

*Ο Άγριλος, επίνειο των Φιλιατρών, με λιμανάκι για βάρκες και την εκκλησία της Παναγίας της Aγριλιώτισσας (ο ναός, που ιδρύθηκε πιθανώς το 13ο αιώνα, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου).

*Το Κάστρο των Παραμυθιών, στον Άγριλο. Ο Χαράλαμπος Φουρναράκης εμπνεύστηκε την κατασκευή του από τα παραμύθια που του έλεγε η γιαγιά του για κάστρα, βασιλιάδες και βασιλοπούλες.

*Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Χριστοφόρου, με όμορφη θέα, 3 χλμ ΝΑ από τα Φιλιατρά.

*Η εκκλησία της Ευαγγελιστρίας, σε όμορφο φυσικό περιβάλλον, 4,5 χλμ ΝΑ από το ναό του Αγίου Χριστοφόρου.

*Η Χριστιανούπολη, μεσόγειο χωριό, χτισμένο σε περιοχή με καλλιέργειες, 12 χλμ A από τα Φιλιατρά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, πιθανώς 11ου αιώνα. Ο ναός (σύνθετου οκταγωνικού τύπου), χτισμένος πάνω στα ερείπια ναού του Διός Σωτήρος, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνίας. Υπήρξε έδρα της μητρόπολης Χριστιανουπόλεως, που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Το πρόσκτισμα στα δυτικά του ναού χρησίμευσε ως επισκοπικό μέγαρο και πιθανώς ως αμυντικός πύργος.

*Η Μάλη, παλαιός αγροτοκτηνοτροφικός οικισμός με λιγοστά πετρόχτιστα σπίτια, σπάνια αρχιτεκτονικά δείγματα.

KOΛYMΠI: Στις ακρογιαλιές Λιμενάρι και Aγία Kυριακή, καθώς και στην αμμουδερή παραλία του Αϊ-Γιαννάκη - Λαγκουβάρδου (Λαγκούβαρδου). Επίσης, στην παραλία του Στομίου και στην ακρογιαλιά του Άγριλου.

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι των Φούληδων τις Απόκριες.

Tα «Βλαχέρνια», πολιτιστικές εκδηλώσεις στη γιορτή της Παναγίας της Βλαχέρνας, τον Ιούλιο.

ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 27613 60500, φαρμακεία, τηλ. 27610 33560, 32229, 32102.

XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 27610 32563, EΛTA 27610 32237.

 

Βίντεο: Giorgos Stavropoulos