Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017 09:36

«Μένουμε Μεσσηνία» - Αφιέρωμα στην Πύλο (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Το travel.eleftheriaonline.gr, θέλοντας να προβάλει τον τόπο μας και να σας κάνει να γνωρίσετε όλα τα μέρη της Μεσσηνίας, σας προσκαλεί να περιπλανηθείτε σε γνωστές -αλλά και ίσως άγνωστες για κάποιους- τοποθεσίες του νομού μας μέσα από ένα όμορφο οδοιπορικό με τίτλο «Μένουμε Μεσσηνία».

Η αρχή γίνεται με την γραφική Πύλο...

Απλωμένη αμφιθεατρικά σε δύο υψώματα, στο νότιο τμήμα του Ναβαρίνου (κόλπου της Πύλου), ενός από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια του κόσμου, η Πύλος είναι μια γραφική κωμόπολη με νησιώτικο χρώμα και αξιοσημείωτη ιστορική διαδρομή. 

Ως γνωστόν, στον κόλπο της Πύλου, στις 20 Οκτωβρίου 1827, έλαβε χώρα η ναυμαχία του Ναβαρίνου, που έφερε αντιμέτωπους το συμμαχικό στόλο των Άγγλων, των Γάλλων και των Ρώσων με το στόλο των Τουρκοαιγυπτίων και συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. 

Χτισμένη με βάση τα σχέδια των μηχανικών που ανήκαν στη δύναμη του στρατάρχη Νικολά Ζοζέφ Μεζόν (ελληνιστί, Νικολάου Ιωσήφ Μαιζώνος), επικεφαλής του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο κατά την περίοδο 1827-1830, η Πύλος διατηρεί παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς ολόκληρης της Μεσσηνίας. 

Η σύγχρονη μαρίνα της κωμόπολης δέχεται μεγάλο αριθμό σκαφών και αποτελεί ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 

*Η πλατεία των Τριών Ναυάρχων (Χέυδεν, Κόδριγκτον και Δεριγνύ), με καφενεία και καταστήματα γύρω της. 

*Η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, στην καρδιά της Πύλου, με όμορφη θέα. 

*Το Νιόκαστρο, στο νότιο άνοιγμα (Μεγάλο Πέρασμα) του Ναβαρίνου (κόλπου της Πύλου). Ονομάστηκε έτσι σε αντιδιαστολή προς το Παλιόκαστρο (Παλαιό Ναβαρίνο), το προγενέστερο (φράγκικο) κάστρο του ακρωτηρίου Κορυφασίου.

Οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), με σκοπό τον έλεγχο της νότιας εισόδου του Ναβαρίνου. Παρέμεινε υπό τουρκική κατοχή έως το 1686, όταν παραδόθηκε έπειτα από πολιορκία στον ενετό ναύαρχο Μοροζίνι. Από τότε αποτέλεσε έδρα του ενετού διοικητή (προβλεπτή) της περιοχής.

Το Νιόκαστρο ανακατελήφθη από τους Τούρκους το 1715 και αποτέλεσε έδρα του βιλαετίου του Ναβαρίνου. Παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων έως το 1821, όταν παραδόθηκε στους Έλληνες. Το Νιόκαστρο κατελήφθη το 1825 από τον Ιμπραήμ πασά και το 1828 από το γάλλο στρατάρχη Μεζόν.

Κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία του Νιόκαστρου, που χρησιμοποιήθηκε επί μακρόν ως φυλακή, πριν αποδοθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, είναι η εξαγωνική ακρόπολη, οι δύο τετράπλευροι προμαχώνες (ο «Έβδομος», στη νοτιοδυτική γωνία, και ο προμαχώνας της Σάντα Μαρία, στη βορειοδυτική γωνία) και ο οχυρωματικός περίβολος, ενισχυμένος με τέσσερις κυκλικούς πύργους, που ενώνει τα επιμέρους οχυρωματικά σύνολα.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Νιόκαστρου συγκεντρώνουν η εκκλησία της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα και το αναστηλωμένο «κτίριο στρατώνων Μαιζώνος», που οικοδομήθηκε το 1828. 

*Η οικία και ο ανδριάντας του ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα (1888-1913). Στην οικία του Τσικλητήρα φιλοξενούνται αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του γάλλου φιλέλληνα δημοσιογράφου René Puaux (1878-1936). 

*Τα λείψανα υδραγωγείου, στη διαδρομή προς τη Mεθώνη, στη θέση «Kαμάρες». 

*Η Σφακτηρία, νησί με χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα, ένας τεράστιος φυσικός λιμενοβραχίονας, που ορίζει τον κόλπο της Πύλου από τα δυτικά και τον προστατεύει από το πέλαγος.

Στο νησί βρίσκονται το μνημείο των ελλήνων πεσόντων (μεταξύ αυτών, ο Τσαμαδός, ο Αναγνωσταράς και ο Σαχίνης) στη μάχη της Σφακτηρίας (26 Απριλίου 1825), το μνημείο του γάλλου αξιωματικού Μαλέ, ο τάφος του φιλέλληνα πρίγκιπα Παύλου Mαρία Bοναπάρτη, ανιψιού του Μεγάλου Ναπολέοντα, το μνημείο του φιλέλληνα Σανταρόζα, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της Σφακτηρίας, και το μνημείο των ρώσων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Κοντά στο μνημείο των Ρώσων βρίσκεται το εκκλησάκι της Αναλήψεως (Παναγούλα).

Στο βόρειο άκρο της Σφακτηρίας, στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, διεξήχθη το τελικό στάδιο της μάχης μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών το 425 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (οι επιζήσαντες Σπαρτιάτες αναγκάστηκαν, τελικά, να παραδοθούν στις δυνάμεις του αθηναίου στρατηγού Κλέωνα). 

*Το βραχώδες ψηλό νησάκι Τσιχλί-Μπαμπά, με το μνημείο των γάλλων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, στο Μεγάλο Πέρασμα, κοντά στη νότια απόληξη της Σφακτηρίας. 

*Η βραχονησίδα Χελωνάκι (Χελωνήσι), με το μνημείο των άγγλων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, στο κέντρο του κόλπου της Πύλου. 

*Το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, στην ομώνυμη κορυφή, πάνω από την Πύλο. Η θέα στην ευρύτερη περιοχή είναι μοναδική. 

*Η εκκλησία της Αγίας Σωτήρας, στο χωριό Μεσοχώρι. 

*Το ξωκλήσι της Παναγίας της Ρίπαινας, 2 χλμ Ν από την Πήδασο, χωριό που υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Πύλου. 

*Το κτίριο του δημοτικού σχολείου Καλλιθέας, δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. 

KOΛYMΠI: Στην παραλία της Πύλου, στη Γιάλοβα, στη Bοϊδοκοιλιά και στο Pωμανό. 

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ναυμαχίας του Nαβαρίνου. 

ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Κέντρο Υγείας, τηλ. 27233 60000, φαρμακεία, τηλ. 27230 22228, 22880, 22556. 

XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 27230 22316, Λιμεναρχείο 27230 22225, EΛTA 27230 22247.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @kastdion στις

Προσοχή: Επίκειται η επανέκθεση των αντικειμένων του Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πύλου στο Νιόκαστρο!

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης