Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 09:27

Το ξεχασμένο κάστρο της Μεσσηνίας που θυμίζει… Disneyland (video+pics)

Τα Φιλιατρά θέλουν να γίνουν Παρίσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία...

Μπορεί να είναι γνωστό ότι στα Φιλιατρά υπάρχει ένα μίνι αντίγραφο του Πύργου του Αϊφελ, ωστόσο δεν είναι ευρέως γνωστό ότι οι Μεσσήνιοι δεν "ζήλεψαν" μόνο αυτό το έμβλημα του Παρισιού.

Πιο συγκεκριμένα, σε κοντινή απόσταση από το χωριό δεσπόζει ένας πύργος που μπορεί να μην μοιάζει, ωστόσο σίγουρα φιλοδοξούσε να μοιάσει στους πανέμορφους πύργους του μεγάλου παραμυθένιου πάρκου στη γαλλική πρωτεύουσα, τη Disneyland.

Τα Φιλιατρά είναι κτισμένα στο δυτικό άκρο του Ν. Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, σε υψόμετρο 70 μ. και με πληθυσμό 9.334 κατοίκους. Είναι τοπικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο, βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή που καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, κηπευτικά, αμπέλια, σύκα και εσπεριδοειδή και στη βόρεια είσοδο της πόλης βρίσκεται ένα πιστό αντίγραφο του παρισινού μνημείου.

Κατασκευάστηκε περίπου την ίδια εποχή με το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, λίγο έξω από τα Φιλιατρά, στην παραλία παραλία του Αγρίλη. Δωρεά και αυτό του γιατρού Χαρ. Φουρναράκη. Το κάστρο μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιες άλλες εποχές, συνδυάζοντας αταίριαστες τοπικά και χρονικά ιστορίες, όπως συχνά συμβαίνει “στα παραμύθια της γιαγιάς”.

Ένα μεσαιωνικό κάστρο και δίπλα του ένα τεράστιο άλογο της ομηρικής εποχής (ο Δούρειος Ίππος), πλαισιώνονται από επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και μαζί τους οι ιππότες και οι ήρωες της Επανάστασης του 1821. Στην κυριολεξία ένα περίεργο παραμυθένιο σύμπλεγμα.

"Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του".

Έτσι έλεγε, αλλά και έτσι έκανε ο Χαράλαμπος Φουρναράκης, προσπαθώντας σε κάθε περίπτωση να χαρίσει ευτυχία στους συνανθρώπους του.

Βίντεο: nikos.tsiak