Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 01:37

Αυγά μπένεντικτ - O «βασιλιάς του μπραντς»

Συνταγή για τον «βασιλιά του μπραντς», ιδανική για τα χαλαρά πρωινά στο σπίτι.

Τα αυγά Μπένεντικτ πήραν το όνομά τους από τον πρώτο τους... θαυμαστή. Ο τραπεζίτης από τη Νέα Υόρκη, Λεμουέλ Μπένεντικτ φαίνεται πως τα ζητούσε ανελλιπώς σε κάθε κυριακάτικο μπράντς στο εστιατόριο του Waldorf Hotel. Πίστευε ότι τον βοηθούσαν να συνέλθει από το σαββατιάτικο μεθύσι.

Σε κάθε περίπτωση, το μπένεντικτ είναι ένα πιάτο γευστικό και απολαυστικό που θα κάνει το κυριακάτικο, αργοπορημένο πρωινό λίγο πιο, γκουρμέ και ποιοτικό. Εξάλλου, το αυγό είναι πάντοτε η βάση για ένα πλούσιο και γευστικό πρωινό.

Υλικά για 4 μερίδες:

4 αυγά

4 ψωμάκια μπέργκερ ή μπάο μπανς

4 φέτες ζαμπόν

Σχινόπρασο ψιλοκομμένο

Για τη σος ολαντέζ: 2 κρόκους αυγών

180 γραμμάρια βούτυρο

Μουστάρδα Dijon στη μύτη του κουταλιού

1 πρέζα ζάχαρη

3 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Για την σος Ολαντέζ: Ανακατεύουμε 2 κρόκους με τη μουστάρδα και 1-2 κουταλιές σούπας νερό σε μπεν μαρί, μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού και διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.

Για τα αυγά ποσέ: Βάζουμε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτουμε λευκό ξύδι. Με ένα σύρμα φέρνουμε δύο-τρεις ζωηρές στροφές να δημιουργηθεί «δίνη» στο νερό και σπάμε προσεκτικά το αυγό (ένα, ένα) στο κέντρο της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να ψηθούν και αφαιρούμε προσεκτικά με μια κουτάλα.

Στήσιμο: Βάζουμε το ψωμάκι του μπέργκερ σε αντικολλητικό τηγάνι και φρυγανίζουμε ελαφρά. Στήνουμε στο πιάτο το ψωμάκι, μια φέτα ζαμπόν, στερεώνουμε προσεκτικά το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε

Περιχύνουμε με την σος ολαντέζ και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο σχινόπρασο.

Πηγή: iefimerida