Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 20:33

«Νόστιμο» τριήμερο με παραδοσιακές κρητικές γεύσεις οργανώνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης

Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα «νόστιμο» τριήμερο διοργανώνει από 27 έως 29 Νοεμβρίου στα Χανιά η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Πρόκειται για τον 7ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κρητικής Κουζίνας που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο Αγυιάς με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών.

Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, επαγγελματίες του χώρου, μαθητές σχολών μαγειρικής και νοικοκυρές θα δημιουργήσουν ξεχωριστά πιάτα που στηρίζονται σε παραδοσιακά προϊόντα του νησιού ενώ στο χώρο θα υπάρχει και κρητικό παντοπωλείο.

Στο πλαίσιο του τριημέρου θα προσφέρονται παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού από πολιτιστικούς συλλόγους και νοικοκυρές, ενώ το διαγωνιστικό μέρος περιέχει πολλές γευστικές εκπλήξεις όπως το παραδοσιακό σκάλισμα σε λαχανικά με θέμα την κρητική γή.

Οι συμμετέχοντες θα παρασκευάσουν , θα παρουσιάσουν και στη συνέχεια θα βαθμολογηθούν ανά κατηγορίες, ζεστό πιάτο με χόρτα εποχής και κατσίκι, κρητική τηγανιά με χοιρινό λαιμό σε συνδυασμό με ξυνόχοντρο και γραβιέρα Κρήτης, μικρό μενού με σαλάτα χταπόδι και κυρίως πιάτο αρνίσια παϊδάκια.

Ακόμα, ζεστό πιάτο με βάση το χοιρινό κρέας και ένα προϊόν με χαρούπι, και πλήρες κρητικό μενού με χόρτα εποχής, κουνέλι, στάκα και πορτοκάλι, καθώς και κρητικό πρωινό με αυγά και απάκι σε παραδοσιακό σκεύος.

Τα κρητικά αρτοσκευάσματα, το ζεστό πιάτο με χοχλιούς (σαλιγκάρια), παραδοσιακό πιάτο με βάση τον βακαλάο καθώς και επιδόρπιο με υλικά μέλι και ανθότυρο συνθέτουν ακόμα το διαγωνιστικό κομμάτι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, «η κρητική κουζίνα, αποτελεί μια πολύ σημαντική πτυχή του πολιτισμού μας και γι' αυτό οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να την αναδείξουμε. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης ως φορέας μη κερδοσκοπικός από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα σαν κύριο σκοπό έχει την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την ανάδειξη του τοπικού γαστρονομικού πολιτισμού και της κρητικής κουλτούρας».

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις παρουσίαση των συνεργατών της λέσχης που θα βρίσκονται στον χώρο, παρουσίαση του "Young Chef" ένα καινούριο κομμάτι που σαν σκοπό θα έχει την σωστή καθοδήγηση των νέων που εισέρχονται στον χώρο της γαστρονομίας καθώς και την προάσπιση της κρητικής γαστρονομίας

Στον χώρο του διαγωνισμού θα παρευρεθούν καταξιωμένοι μάγειροι και άτομα από τον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας, όπου θα πραγματοποιήσουν μικρά σεμινάρια και πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ