Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 09:58

Costa Navarino: Ενας προορισμός και για γαστρονομικές απολαύσεις...

Του Γιάννη Παναγόπουλου

Μέσα Ιουλίου, η καρδιά του καλοκαιριού χτυπάει σαν τρελή, και αυτη την φορά ετοιμάζω βαλίτσες για το διαμάντι της Μεσσηνίας που δεν είναι άλλο από την Costa Navarino. Έναν ξεχωριστό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στον οποίο η Starwood λειτουργεί και διαχειρίζεται δύο ξενοδοχεία, το The Westin Resort Costa Navarino και το The Romanos, a Luxury Collection Resort. Ήθελα σαν τρελός  να φύγω από την πολύβουη πόλη και να βρεθώ σε αυτον τον επίγειο παράδεισο για να ανακαλύψω τα καλά κρυμμένα μυστικά του.



Η προσμονή  οτι θα μείνω στο αγαπημένο μου The Westin Resort Costa Navarino έδωσε περιεχόμενο στα όνειρά μου όλο το προηγούμενο βράδυ. Στο μυαλό μου γύριζαν οι εικόνες από τις προηγούμενες επισκέψεις μου στο Westin Resort... Το ξεχωρίζω γιατί μου αρέσει η free διάθεση που αποπνέει τόσο χώρος και οι επιλογές που σου δίνει οσο και οι άνθρωποι που το επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Με το που φτάνεις στην πύλη και μετά την ευγενική υποδοχή των ανθρώπων που εργάζονται εκεί  μπαίνεις σε ένα κατάφυτο δρόμο με αρωματικά φυτά και θάμνους. Δεντρολίβανα, Λεβάντες και μυρτιές χαρίζουν το άρωμά τους στον επισκέπτη. Αρμονικές πινελιές χρωμάτων από ανθοφόρα φυτά κάνουν το τοπίο πιο ενδιαφέρον. Όλα αυτά με χρώματα και αρώματα καδράρουν τη ξεχωριστή ομορφιά των τεράστιων ελαιόδεντρων με κορμούς που θυμίζουν έργα τέχνης. Φτάνοντας στη reception νιώθεις ότι ξεκινάει ένα ταξίδι ηρεμίας που δεν θα ήθελες να τελειώσει ποτέ... Παίρνω τα κλειδιά μου και νιώθω σαν να έχω τα κλειδιά του Παραδείσου... Όντως η Costa Navarino είναι ένας επίγειος παράδεισος που μπορεί να σου προσφέρει αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης. Ήθελα τόσο πολύ να ανοίξει η πόρτα του δωματίου και να αφεθώ στην αγκαλιά του αναπαυτικού king size bed με τα πολυτελή λευκά ειδη και να αφήσω τα μάτια μου να περιπλανηθούν στο καταγάλανο μπλε του Ιονίου μέσα από την τεράστια τζαμαρία του . Ξεκίνησα με ένα χαλαρωτικό ντουζ...  Τα μπάνιο των δωματίων θυμίζουν αίθουσες σπα. Ντουζιέρα και μια τεράστια μπανιέρα  σε προσκαλούν σε ένα ταξίδι χαλάρωσης και αναζωογόνησης μαζί με τα πολυτελή είδη περιποίησης που παρέχει το ξενοδοχείο..



Αφού χαλάρωσα και ξεκουράστηκα ξεκίνησα για ένα γαστρονομικό ταξίδι στα εστιατόρια της Costa Navarino. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της επίσκεψής μου στο resort.

Η Γαστρονομία



Ο όρμος του Ναυαρίνου και της ευρύτερης περιοχής της Γιάλοβας έχει σταθεί διαχρονικά ένα πολυπολιτισμικό αγκυροβόλιο. Στη πορεία του χρόνου σκαριά με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη με ναύτες και καπετανέους ντυμένους με διαφορετικά χρώματα και στολές άλλοτε έφερναν ιδέες, πολιτισμό, πλούτο και άλλοτε κινούνταν απειλητικά ως εισβολείς, κουρσάροι, κατακτητές. Μαζί τους όμως έφερναν και τις διαφορετικές γαστρονομικές τους προτιμήσεις και πρωτοτυπίες καθώς και τα αρώματα και τις γεύσεις από τις δικές τους κουζίνες. Κάπως έτσι είναι και τα εστιατόρια της Costa Navarino...Κάθε εστιατόριο αποτελεί ένα ξεχωριστό λιμάνι που φιλοξενεί διαφορετικό σε είδος και χώρα προέλευσης γαστρονομικό πλούτο.  Έτσι και εγώ έπιασα λιμάνι για δυο ημέρες για να γνωρίσω την ελληνική γαστρονομία στο εστιατοριο Flame και στο εστιατόριο Eleon....  Η φλόγα του Flame ψήνει ολόφρεσκα ντόπια κρέατα ενώ το ντόπιο ελαιόλαδο της Costa Navarino αρωματίζει τα φρέσκα θαλασσινά του Eleon. Θέλησα να γνωρίσω τους chef των εστιατορίων αυτών καθώς και τον γευστικό πλούτο της στεριάς και του βυθού.

Lunch στο Flame

Δεν το κρύβω ότι το Flame είναι ένα από τα αγαπημένα μου εστιατόρια στην Costa Navarino, τόσο για το φαγητό όσο και τη μαγική θέα που απλώνεται μπροστά σου. Εκεί με υποδέχτηκαν ο σεφ του εστιατορίου Βαγγέλης Λιάκουρης και ο sommelier της Costa Navarino, Μάνος Κεντικελένης. Και οι δυο τους καταξιωμένοι στο είδος τους, έμπειροι, πολυάσχολοι αλλά ήρεμοι και ευγενικοί με υποδέχτηκαν ζεστά και φιλικά με τρόπο που σφράγιζε τη σιγουριά ενός αξέχαστου γεύματος. Πριν μπω στην κουζίνα του Flame θέλησα να γνωρίσω λίγο καλύτερα με τον σεφ Βαγγέλη Λιάκουρη και έκανα μια μικρή κουβέντα μαζί του. Ο σεφ Βαγγέλης Λιάκουρης εργάζεται δυο χρόνια στο εστιατόριο Flame της Costa Navarino και αυτό που με εντυπωσίασε είναι η δήλωσή του ότι ο κάθε τομέας που εργάζεται κάνεις είναι σχολείο και αποτελεί από μόνο του μια εργασιακή εμπειρία.



- Τι  είναι αυτό που κάνει το Flame ξεχωριστό;

Το πρώτο πράγμα που έχει κάνει το Flame να ξεχωρίσει είναι το γεγονός ότι έχει δύο πρόσωπα. Το πρωί εξυπηρετεί γκόλφερ από όλο τον κόσμο και το βράδυ μετατρέπεται σε ένα Fine Dinning εστιατόριο. Επίσης οι  πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα το έχουν κάνει να ξεχωρίσει...  Προσπαθούμε να επιλέγουμε πρώτες ύλες που προέρχονται από την περιοχή και σε κοντινή ακτίνα, το οποίο μας βοηθάει να δώσουμε κάτι διαφορετικό στον κόσμο. Ο κόσμος που έρχεται στα εστιατόρια της Costa Navarino είναι ψαγμένος στις γεύσεις του και για αυτό όταν έρχεται εδώ θέλει να γευτεί κάτι διαφορετικό και όχι κάτι συνηθισμένο. Θέλει να δοκιμάσει και να γνωρίσει γεύσεις του τόπου.

- Ποιοι είναι οι τρεις αδιαπραγμάτευτοι κανόνες που τηρούνται στο Flame;

1. Σεβασμός στον πελάτη
2. Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του
3. Αδιαπραγμάτευτη ποιότητα στα υλικά

- Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα πιάτα που επιλέγουν οι έλληνες πελάτες σε σχέση με τους ξένους;

 Οι ξένοι  και οι έλληνες τρώνε με εντελώς διαφορετικά κριτήρια. Ο ξένος τρώει αργά  και λίγο ενώ ο έλληνας θέλει να δοκιμάσει πολλά πράγματα, είναι στο DNA του. Ο Έλληνας δεν διστάζει να δοκιμάσει καινούριες γεύσεις  ενώ ο ξένος έχει μια δική του φιλοσοφία και κάθε καινούριο τον τρομάζει. 

- Στα δύο χρόνια που βρίσκεσαι  στην Costa Navarino είμαι σίγουρος ότι έχεις γνωρίσει πολλούς πελάτες και έχεις ακούσει πολλές απόψεις.  Μίλησε μας για κάτι που έχεις ξεχωρίσει.

Πρόσφατα είχε έρθει μια κυρία από το National Geographic που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο και είχε έρθει μια εβδομάδα για διακοπες στη Costa Navarino μόνο και μόνο για να τρώει στο Flame. Αυτό είναι κάτι που με τίμησε και μου έχει μείνει.

 Ολοκλήρωσα την κουβέντα μου με το Βαγγέλη και  ήρθε η ωρα να περάσουμε στην  κουζίνα και να ετοιμάσει   τα πιάτα που είχα επιλέξει. Τρομερή εμπειρία να μαγειρεύεις μαζί με εναν καταξιωμένο σεφ και να βλέπεις τη διαδικασία παραγωγής του πιάτου σου. Όλα τα πιάτα ετοιμάζονταν  με "χειρουργική" ακρίβεια που κάποιες φορές δεν το κρύβω οτι με ανατρίχιαζε. Το πρώτο πιάτο που ετοίμασε ήταν η σαλάτα με τα βλίτα με ψητό συκώτι κοτόπουλου, μεσσηνιακά μούρα  και ντρέσινγκ απο πετιμέζι. Όλα τα καλούδια της μεσσηνιακής γαστρομίας παντρεύονταν αρμονικά σε μια σαλάτα που σερβιρίζοταν πάνω σε ξύλο ελιάς.



Πολύ ωραίο στήσιμο πιάτου που δεν θα έβρισκε καλύτερο καράβι να ταξιδέψει μεταφέροντας τη γαστρονομία της Μεσσηνιάς. Η σαλάτα μου τόσο δροσερή και απολαυστική με γεμάτη γεύση και πολλές βιταμίνες. Ό,τι πρέπει αν είσαι λάτρης του γκολφ και παίζεις όλη μέρα κάτω από τον καυτό ήλιο.



Από το κυρίως πιάτο μου δεν θα μπορούσε να λείπει το κρέας. Το μενού πλούσιο και ενδιαφέρον . Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία επέλεξα να δοκιμάσω  "Μπριζόλα  σε σχήμα Τ" με συνοδευτικό  πουρέ πατάτας με καραμελωμένο κρεμμύδι, γκραντιναρισμένος με αρσενικό Νάξου και δυο υπέροχες σάλτσες: μία σάλτσα μπάρμπεκιου και μία σάλτσα μουστάρδας. Το στήσιμο του πιάτου εξαιρετικά ενδιαφέρον, το κρέας σερβιρίστηκε πάνω σε ξύλο και ο πουρές σε ένα παραδοσιακό ξύλινο σκεύος.  Το κρέας σωστά μαγειρεμένο, ο πουρές τέλειος με ταξιδιάρικη διάθεση μέχρι τη Νάξο και οι σάλτσες ό,τι  πρέπει για να κάνεις τα μακροβούτια σου....

Wine experience by Μάνος Κεντικελένης



Από ένα τόσο ωραίο γεύμα δε θα μπορούσαν να λείπουν τα κρασιά της Costa Navarino... Ο Μάνος Κεντικελένης ο sommelier της Costa Navarino φρόντισε να ντύσει άριστα το γεύμα μου με μοναδικά κρασιά. Αυτό που μου είπε και μου έμεινε ειναι ότι "Το κρασί μαζί με το φαγητό θα πρέπει να δημιουργούν μια νέα γεύση που θα εντυπωσιάσει.  Εκεί φαίνεται αν ταιριάζει το κρασί με το φαγητό." Τη σαλάτα  με τα βλίτα την συνόδευσε ένα δροσερό λευκό κρασί το "Chardonnay",  που έκρυβε μέσα του όλα τα αρώματα από τους αμπελώνες της Costa Navarino. Το κυρίως πιάτο δεν θα μπορούσε να το συνοδεύσει τίποτα αλλο εκτός από ένα καλό κόκκινο κρασί. Έτσι το "Cabernet Sauvignon" ήταν η καλύτερη παρέα για αυτό το πιάτο. Η γεύση του κρασιού και του φαγητού δημιουργούσαν όντως ένα άριστο γευστικό αποτέλεσμα.

Dinner στο Eleon



Το βράδυ επισκέφθηκα το εστιατόριο Eleon που βρίσκεται στο The Romanos Resort. Ο ήλιος μόλις έκανε την βουτιά του στη θάλασσα και τα χρώματα του τοπίου άλλαζαν με έναν τρόπο μαγικό.  Το The Romanos, a Luxury Collection Resort αποπνέει μια πολυτέλεια που δεν σε κουράζει αντιθέτως σε γαληνεύει και σε χαλαρώνει. Αν βρεθείτε στην Costa Navarino σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το Eleon. Ένας Υπέροχος χώρος με ιδιαίτερο ταπεραμέντο   και απλό στυλ που κρύβει μέσα του την καρδιά της Ελληνικής κουζίνας.  Αφού με υποδέχτηκε  όλο το προσωπικό του εστιατορίου και γνωριστήκαμε δεν έχασα λεπτό και μπήκα στην κουζίνα του Eleon. Ο chef Γιώργος Μαυρογιαννόπουλος με περίμενε για να κουβεντιάσουμε και για να μαγειρέψουμε.

Ο Γιώργος Μαυρογιαννόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι του Eleon εδώ και δύο χρόνια και δηλώνει ότι μέσα από αυτή την εμπειρία των δυο χρόνων έχει αγαπήσει τη Μεσσηνία. Έχει αγαπήσει την φύση της, τα προϊόντα της και τα φαγητά της. Αυτό που ξεχώρισα από τα λόγια του ειναι το γεγονός ότι αν δεν είχε βρεθεί στην Costa Navarino και δεν είχε συναντήσει και τον  φίλο του Σωτήρη Λυμπερόπουλο δεν θα γνώρισε τα προϊόντα της Μεσσηνίας.



-Ποιά είναι η φιλοσοφία του Eleon;

Αγάπη για την Ελληνική Κουζίνα

- Το ψάρι είναι ένα δύσκολο υλικό διότι κουβαλάει τα δικά του αρώματα. Ποιο είναι μυστικό ώστε αυτές οι μυρωδιές να μην είναι ενοχλητικές αλλά να δημιουργούν γευστικές εκρήξεις στους πελάτες;

Το μυστικό στα ψάρια είναι να είναι φρέσκα. Το θέμα είναι να ξέρεις πότε είναι φρέσκο ένα ψάρι. Ο κόσμος δεν μπορεί να το ξεχωρίσει, απλά ζητάει να τρώει καλά ψάρια. Άλλο ένα  μυστικό του ψαριού είναι το καλό μαγείρεμα αλλά και να γνωρίζεις την ανατομία του.

-Ποιες πρώτες ύλες χρησιμοποιείς πάντα στην κουζίνα σου;

Μοσχάτο Λίμνου, εσπεριδοειδή , φρέσκους ζωμούς,  τα ψάρια μου και οι αγαπημένες μου  σούπες"

- Ποιο σχόλιο πελάτη έχεις ξεχωρίσει;

Είχαν έρθει πέρσι ένα ζευγάρι Γερμανών και με φώναξαν στο τραπέζι τους και μου είπαν "Σε ευχαριστούμε για την εμπειρία που μας προσφέρεις". Μεταξύ σοβαρού και αστείου μου είπαν ότι το φαγητό μου είναι για 1 με 2 αστέρια Michelin . Με τίμησε ιδιαίτερα.

Υπάρχουν διαφορές στις επιλογές του φαγητού μεταξύ Ελλήνων και ξένων;

Φυσικά και υπάρχουν. Ο Έλληνας συνήθως  είναι πιο δύσκολος πελάτης και το λέω γιατί έχει συνηθίσει κάποια συγκεκριμένα υλικά και δεν εκτιμά κάποια πράγμα όπως τα εκτιμούν οι ξένοι. Οι ξένοι εκτιμούν περισσότερο την ποιότητα και το επίπεδο που τους μαγειρεύεις. Οι Έλληνες με την τηλεόραση και τις εκπομπές μαγειρικής κάνουν μια προσπάθεια να ψάχνουν το φαγητό τους και να κοιτάνε και την ποιότητα κάτι που δεν το έκαναν παλιά.

- Τι πρέπει να δοκιμάσει κάποιος που θα έρθει για πρώτη φορά στο Eleon;


 Τη "μοντέρνα ελληνική σαλατα", πεσκανδρίτσα με υφές αρακά και ζωμό από σύγκλινο και σίγουρα το γλυκό με σοκολάτα και ελιά το ποιο θα το συνοδεύει παγωτό από ελαιόλαδο σοκολάτα με σκόνη ελιάς και χώμα από ανθισμένο δεντρολίβανο και θυμάρι.



Η κουβέντα με τον Chef μου άνοιξε την όρεξη και ήθελα σαν τρελός να ξεκινήσω το ταξίδι μου στις Ελληνικές γεύσεις.  Ξεκίνησα με την "Τριλογία" η οποία περιελάμβανε συμιακό γαριδάκι, αθερίνα και καλαμαράκι γόνος τεμπούρα με μαρμελάδα τομάτας με φύκια και ταρτάρ μαγιονέζας λεμόνι, ακουλούθησαν οι παραδοσιακές  "Χυλοπίτες Navarino Icons", με θαλασσινά από τη ψαριά της ημέρας και φρέσκο πέστο αγριομάραθου από τη φάρμα. Και τα δύο πιάτα σε ταξίδευαν με την πρώτη μπουκιά  στον βυθό της θάλασσας με τα φρέσκα θαλασσινά και στη συνέχεια σε έβγαζαν στη στεριά για να γνωρίσεις και τα υπόλοιπα προϊόντα του τόπου όπως τις παραδοσιακές χυλοπίτες και τον αγριομάραθο.



Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το γλυκό. Πραγματικά μόλις το διάβασα στο μενού από την ονομασία του και μόνο μαγεύτηκα. Μπακλαβάς με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και βερίκοκο συνοδευόμενο με ζελέ από ρακί και παγωτό αρμπαρόριζα. Το ένα καλύτερο από το άλλο. Μοναδική σύνθεση γεύσεων σε μια αρμονική συνύπαρξη.  Τι να πρωτοθυμηθώ το  μαγικό μπακλαβά με τη φρουτένια αίσθηση, το μεθυστικό ζελέ από ρακί που έσκαγε στο στόμα σου και σου έσβηνε το κάψιμο το δροσερό παγωτο αρμπαρόριζα. Το γλυκό ήταν από μόνο του ένα γευστικό ταξίδι που δεν ήθελες να τελειώσει ποτέ. Τόσο ισορροπημένες και γεμάτες γεύσεις που σε μεθύσουν.



Wine experience by Μάνος Κεντικελένης



Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το δείπνο μου οι επιλογές του Μάνου. Ξεκίνησα το δείπνο με άλλο ένα κρασί της Costa Navarino το λευκό "1827" το οποίο έχει πάρει το όνομα του από τη χρονολογία της ναυμαχίας του Ναυαρίνο. Το κυρίως πιάτο το συνόδευσα με ένα κρασί που πραγματικά το αγάπησα, Gewürztraminer Alsace Domaine Ostertag E. Κάθε γουλιά από αυτό το κρασί απελευθέρωνε φρουτένια αρώματα στο στόμα μου. Το Vinsanto ήταν η καλύτερη επιλογή για να συνοδεύσω το γλυκό μου και να κλείσω το γευστικό μου ταξίδι στη Costa Navarino.

Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερα να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους που προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γαστρονομικό πλούτο της Μεσσηνίας σε Έλληνες και  ξένους. Είναι πολύ ωραίο να συναντάς νέους ανθρώπους όπως τον Βαγγέλη Λιάκουρη στο Flame και το Γιώργο Μαυρογιαννόπουλο στο Eleon, να σου μιλούν με τόση αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουν χωρίς να λογαριάζουν χρόνο και κόπο.

Την επόμενη ημέρα γεμάτος ενέργεια από το πρωινό και έχοντας γεμίσει την καρδιά μου με ωραία συναισθήματα από τους ανθρώπους που γνώρισα, πήρα το ταξίδι της επιστροφής. Πραγματικά αξίζει ένα τεράστιο συγχαρητήρια στη Costa Navarino  και για τις γαστρονομικές τις προσφορές που προσφέρει με το Flame και το Eleon.

Κάπου εκεί στον όρμο του Ναυαρίνου γαστρονομικά ταξίδια με απολαυστικές γεύσεις και μοναδικά αρώματα από δυο "καράβια" με καλούς και άξιους ναύτες. Το Flame και το Eleon με τους ανθρώπους τους σας περιμένουν. Τους ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδοι!!

Περισσότερες πληροφορίες για το The Westin Resort με ένα κλικ εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το The Romanos Resort με ένα κλικ εδώ