Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 16:24

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας: Μια γεύση από την ιστορία της μαγειρικής

Επισκέπτες του μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας προσκαλούνται στον ξύλινο όροφο όπου παρουσιάζεται μια εκπαιδευτική και ζωντανή εμπειρία της ελληνικής κουζίνας.

Μια φιλόδοξη ομάδα τεσσάρων Αθηναίων, ηλικίας από 23 έως 27 ετών, τον ιδρυτή Κωνσταντίνο Μαστουρδέλη και τους Αλκιόνη Μαστουρδέλη, Λυδία Δαμκαρέλου και Όμηρο Τσάπαλο,  είχαν την ιδέα της δημιουργίας ενός μουσείου, το οποίο θα αναδείκνυε τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της ελληνικής γαστρονομίας. Η ομάδα πρόσφατα επεκτάθηκε, φιλοξενώντας αρχαιολόγους, σεφ και οινολόγους. Το μουσείο, επίσης, συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα, όπως είναι το Ελληνικό Φολκλορικό Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας των Αθηνών.

«Δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε», λέει ο Κωνσταντίνος. «Έτσι, ένα όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα». Το μουσείο έχει πετύχει έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την έναρξή του το 2013. Όταν αναζητούσε την τοποθεσία, η ομάδα είχε πρόθεση να βρει ένα κτίριο κοντά στην Βαρβάκειο αγορά, καθώς τα βότανα και τα μπαχαρικά βρίσκονται στην οδό Ευριπίδου στην Αθήνα. Επιθυμούσαν οι επισκέπτες να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν εύκολα την προσοχή τους στο μουσείο με τις υπόλοιπες γαστρονομικές δραστηριότητες της πόλης.

Από την πρώτη στιγμή που οι τέσσερις ιδρυτές μπήκαν στο νεοκλασικό αρχοντικό του 19ου αιώνα στην περιοχή του Ψυρρή, ενθουσιάστηκαν! Ήξεραν ότι αυτό ήταν το ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσουν τη μουσειακή αυτή γιορτή της παραδοσιακής κουζίνας.

Οι ανακαινίσεις πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή, εξαιτίας των λεπτομερειών της οροφής και των τοιχογραφιών του κτιρίου. Η πιο σπουδαία πρόκληση κατά τη διαδικασία της κατασκευής και του σχεδιασμού ήταν η ανάμειξη του μοντέρνου στοιχείου με τον κλασικό φυσικό σχεδιασμό του κτιρίου. Η σχεδιάστρια Αλκυόνη είχε ως στόχο το σεβασμό της γνησιότητας του κτιρίου, ενσωματώνοντας σε αυτό σύγχρονες πινελιές.

Το μουσείο αναδεικνύει την ταπεινότητα και τα φυσικά υλικά, τα οποία έχουν βρεθεί από κάθε γωνιά της χώρας. Η επίδραση της διεθνούς κουζίνας στις παραδόσεις της ελληνικής μαγειρικής, καθώς και το πως παρέμειναν ασφαλείς οι παραδόσεις αυτές αποτελούν θέμα σε αρκετά από τα εκθέματα. Ο Κωνσταντίνος αναφέρει, «Οι Έλληνες, από τα αρχαία χρόνια, αγαπούσαν να συναθροίζονται και να γιορτάζουν. Το φαγητό αποτελεί ένα μέρος της φυσικής μας ταυτότητας και της μακράς ιστορίας μας. Κατά κάποιον τρόπο, μπορείς να μελετήσεις την ιστορία μέσω των διαφορετικών διατροφικών συνηθειών ανά εποχή».

Ο κύριος στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας της Ελλάδας μέσω της ιστορίας, καθώς επίσης και των ιδιαίτερων μαγειρικών προϊόντων. Οι εκθέσεις χρησιμοποιούν οπτικοακουστικό υλικό, προβολές, εκθέσεις φωτογραφιών και παραδοσιακά αντικείμενα μαγειρικής για μια διεπιστημονική εκπαίδευση.

Οι περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται κατά καιρούς στο μουσείο, εστιάζουν την προσοχή τους σε μια πολύ συγκεκριμένη οπτική γωνία από την οποία αναδεικνύονται μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες. Μια έκθεση, παραδείγματος χάριν, αναφέρεται στις γαστρονομικές παραδόσεις των ελληνικών μοναστηριών.

Το μουσείο διαθέτει μια αυλή με καφετέρια, όπου σερβίρεται παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με γκουρμέ παρουσιαστικό. «Τα κύρια χαρακτηριστικά του μενού μας είναι εποχικότητα, παράδοση και ποιότητα», αναφέρει ο Κωνσταντίνος. Το εστιατόριο προσφέρει συνταγές, οι οποίες έχουν σχέση με θέματα εκθέσεων που «τρέχουν» την κάθε περίοδο. Το μενού, το οποίο επαινεί την ελληνική μοναστηριακή έκθεση, σερβίρει για παράδειγμα μια μεγάλη ποικιλία από όσπρια και χόρτα.

Το μουσείο γαστρονομίας έχει σχεδιάσει κάποιες περαιτέρω εκδηλώσεις και προγράμματα πέρα των βασικών προγραμμάτων του. Παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής που στοχεύουν στην εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία. Ο Κωνσταντίνος αναφέρει, «Ο στόχος μας για τους συμμετέχοντες είναι η εμπειρία ολόκληρης της διαδικασίας για το πως προετοιμάζεται ένα γεύμα». Τα μαθήματα ξεκινούν στην εξωτερική αγορά, όπου μπορούν να επιλέξουν φρέσκα συστατικά. Ύστερα, η ομάδα αρχίζει να μαγειρεύει σε ένα ιδιωτικό μπαλκόνι του μουσείου. Το μάθημα τελειώνει με τον καθένα να κάθεται στο τραπέζι και να μοιράζονται μεταξύ τους το γεύμα που έχουν ετοιμάσει.

Νύχτες οινογνωσίας με τα εκλεπτυσμένα ελληνικά κρασιά περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα των εκδηλώσεων του μουσείου. Ο Κωνσταντίνος παρατηρεί ότι τα ελληνικά οινοποιεία έχουν βελτιωθεί απίστευτα στην ποιότητα και έχουν γίνει τα καλύτερα στον κόσμο. Το μουσείο αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν επισκέψεις σε οινοποιεία εντός της Αττικής. Το μουσείο καλωσορίζει μαθητές για εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν να κάνουν με προγράμματα μαγειρικής με βάση την ηλικία τους. Τα προγράμματα στοχεύουν να αφήνουν τα παιδιά να ανακαλύπτουν τους θησαυρούς του μουσείου και να μαθαίνουν υγιεινές οργανικές διατροφικές συνήθειες.

Το μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας αγωνίζεται με σκοπό να παρέχει μια διαδραστική εμπειρία, η οποία συνδυάζει το βάθος του νοήματος και της ιστορίας πίσω από την ελληνική μαγειρική κουλτούρα. «Το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κουζίνας είναι ότι μεριμνά τη φιλοσοφία πολλών αιώνων. Ξεκινώντας από την αρχαία εποχή, το φαγητό έχει γίνει το κέντρο της κοινωνικής ζωής, όπως χαρακτηριστικά έλεγε και ο Ιπποκράτης, το φαγητό μπορεί να αποτελέσει μια θεραπεία για οποιαδήποτε σχεδόν ασθένεια».

Το μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στεγάζεται στην οδό Αγίου Δημητρίου 13 στο Ψυρρή. Η πιο κοντινή στάση του μετρό είναι η στάση Μοναστηράκι.

Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο: gastronomymuseum.gr

 

Συντάκτης:  Evie Mpras Απόδοση στα Ελληνικά: Πένυ Γεωργάκα

-----

To άρθρο δημοσιεύθηκε στο www.GreekTV.com

Το GreekTV στοχεύει να αναδείξει θετικές πρωτοβουλίες, ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και δράσεις καθώς και οτιδήποτε θετικό και αξιόλογο από την Ελλάδα και την ελληνική διασπορά. 

Επισκεφτείτε το site: